Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC şi Goethe-Institut
Vă invită la deschiderea expoziției:
„Geniale Dilletanten” („Dilletanţi geniali“) – Subcultura anilor 1980 în Germania
Program evenimente:
11 Mai
19:00 Preview / Dezbatere, MNAC cu participarea curatoarei Mathilde Weh – Goethe-Institut și a muzicienilor Jochen Arbeit (Automat, DE), Mircea Florian și Gabi Gavriliță (ex Cocktail Molotov, liderul trupei The Dead Ceausescus), moderator Maria Balabaș.
22:30 Concert “Automat”, Club Control
12 Mai
19:00 Vernisaj expoziție
10-11 Iunie
19:00 Dilletant Festival, MNAC
26 Iunie
11:00 – 20:00 Dilletant Brunch, MNAC
„Dilletanţi geniali” (germ. „Geniale Dilletanten“) a fost titlul intenţionat ortografiat greşit al unui concert care a avut loc în anul 1981 în Tempodromul din Berlin, care a devenit apoi sinonim cu o scurtă epocă de trezire culturală. În special în mediul facultăţilor de artă, s-a dezvoltat o vehemenţă artistică, caracterizată de experimentarea interdisciplinară şi folosirea noilor echipamente electronice. La măiestria artistică s-a renunţat deseori în mod deliberat.
Înfiinţarea unor case de discuri, reviste, galerii şi cluburi, precum şi producţia independentă de discuri, casete şi concerte sunt expresie a tendinţei intensificate de auto-organizare şi a abordării Do-It-Yourself a acelei perioade. Germana a luat locul limbii engleze în textele cântecelor şi în denumirile mărcilor, protagoniştii curentului diferenţiindu-se astfel de mainstream şi subliniind aspiraţia lor de a produce o ruptură radicală. Prin protestul vocal şi provocările ţintite, scena artistică alternativă a trezit interesul şi a câştigat recunoaşterea pe plan internaţional.
Expoziţia prezintă spectrul larg al acestei subculturi, având ca punct de plecare şapte formaţii muzicale, precum şi artişti, producători de film şi designeri din oraşe şi regiuni din Germania de Est şi de Vest generatoare de impulsuri. Printre acestea, formaţia Einstürzende Neubauten, care prin intermediul unui instrumentar compus din deşeuri şi obiecte de zi de zi a explorat graniţele dintre muzică şi zgomot, sau Die Tödliche Doris, care a experimentat cu diverse forme artistice, precum muzica, filmul, fotografia, dar şi cu pictura şi arta obiectelor. Formaţia Der Plan a luat naştere din activitatea unei galerii de artă şi s-a prezentat cu costume suprarealiste şi texte sarcastice. Freiwillige Selbstkontrolle (F.S.K.), înfiinţată de câţiva membri ai redacţiei revistei underground Mode & Verzweiflung, a fost preocupată cu precădere de fracturi culturale; ideea „autenticităţii” a fost respinsă de F.S.K. Unul dintre sloganurile cele mai cunoscute ale formaţiei a fost: „Azi disco, mâine revoluţie, poimâine petrecere câmpenească. Asta numim noi Autocontrol Voluntar” (1980). Caracterul deosebit al muzicii grupului Palais Schaumburg s-a datorat combinaţiei de sintetizatoare şi aparatură sample cu trompeta şi dimensiunea vocală bizară, atonală. În ciuda circumstanţelor dificile, artişti şi muzicieni din Berlinul de Est s-au implicat în proiectul muzical Ornament und Verbrechen, influenţat de jazz şi de muzica industrială şi electronică. Duetul Deutsch Amerikanische Freundschaft (D.A.F.) a combinat texte provocatoare cu beat-uri dure de tobe, cuplate cu efecte de sintetizator şi apariţii scenice la limita dintre extaz şi scandal.
Expoziţia vastă prezintă protagonişti şi locuri de întâlnire ale scenei artistice din diferite oraşe şi oferă o viziune asupra reţelelor variate. Nu în ultimul timp, sunt tratate evoluţii simultane din artă, film, modă şi design. Cea mai vastă prezentare a subculturii germane a anilor 1980 propune un program variat: un film cu interviuri produs special pentru acest proiect, precum şi materiale video şi foto, mostre audio, reviste, postere şi alte exponate ale scenei.
„Dilletanţi geniali” (germ. „Geniale Dilletanten“) – Subcultura anilor 1980 în Germania este o expoziţie itinerantă realizată de Goethe-Institut, prezentată la nivel mondial în muzee şi în alte spaţii expoziţionale.
Curator: MATHILDE WEH, Goethe-Institut
Idee şi concept: MATHILDE WEH şi DR. LEONHARD EMMERLING, Goethe-Institut
La București, expoziția este organizată în parteneriat cu Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC. Expoziția este deschisă până pe 26 iunie 2016 inclusiv.
Recent Comments