Ministerul Culturii anunță deschiderea oficială a Palatului Culturii ce găzduiește Complexul Muzeal Național Moldova Iași. Evenimentul va avea loc luni, 25 aprilie, ora 18.00, în prezența a numeroase personalităţi ale vieţii publice și a prim-ministrului Dacian Cioloș, însoțit de membri ai Guvernului.

Redeschiderea Palatului Culturii este punctul final al celei mai vaste operațiuni de restaurare a unui monument istoric, realizată în cadrul programului guvernamental F/P 1562 (2006) privind Reabilitarea monumentelor istorice din România. Programul este finanțat în parteneriat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului.

Investiția s-a desfășurat în două etape cu o durată totală de 4 ani și 4 luni, în intervalul septembrie 2008 – ianuarie 2016. Pe parcursul acestei perioade, monumentul a intrat în conservare pentru 3 ani, întrucât a apărut necesitatea de a suplimenta fondurile disponibile inițial pentru continuarea și finalizarea tuturor lucrărilor care să permită aducerea întregului edificiu la starea optimă de siguranță și funcționalitate, dar și la cea de monumentalitate excepțională.

Multitudinea și complexitatea lucrărilor au angrenat importante eforturi financiare totalizând 26.120.622 Euro, fără TVA, pentru intervenții efectuate pe o arie de 34.000 mp de un număr de 350 de muncitori și specialiști în domenii ca urbanism istoric, restaurarea arhitecturii și structurilor istorice, conservarea și restaurarea picturilor murale și pe lemn, restaurarea vitraliilor, a decorațiilor din piatră, stucatură, ceramică, metal și sticlă, precum și experți în instalații.

Construcția este opera arhitectului Ion D. Berindey și reprezintă o îmbinare fericită a mai multor stiluri arhitecturale: neogotic, romantic și neobaroc, fiind declarată monument istoric. Edificiul a marcat puternic arhitectura vechii capitale a Moldovei și s-a impus ca o adevarată efigie încă de la apariţia în peisajul urbei după inaugurarea din 1925 ca Palat de Justiție.

Din 1955, Palatul Culturii este destinat găzduirii unora dintre cele mai de seamă instituții culturale din regiune, reunite astăzi sub denumirea de Complexul Muzeal Național Moldova Iași care cuprinde patru muzee de talie națională: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Științei și Tehnicii Ștefan Procopiu”, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă și Centrul de Cercetare şi Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural.

Redeschiderea celor patru muzee va oferi publicului prilejul de a vizita o serie de expoziţii temporare ce vor etala piese de excepţie din patrimoniului instituției ieșene, precum și două expoziţii itinerante, prezente la Iași pentru a marca evenimentul: „Aurul şi argintul antic al României, proiect expozițional al Muzeului Naţional de Istorie a României, în care Complexul Muzeal Național Moldova Iași contribuie cu piese de tezaur, şi „Artă şi ceremonial la mesele regale, organizată de Muzeul Naţional Peleş.

palat-3-andrei-cucu

Foto: Andrei Cucu