CINEMATOUR KIDS ediţia a II-a porneşte la drum!

5 filme pentru copii produse în Ungaria şi în Norvegia ajung în luna aprilie în localităţile fără cinematograf din România 

Dragalina, Colelia (jud. Ialomiţa), Câmpulung Muscel, Cătanele, Mioveni, Cireșu (jud Argeş), Cincşor (jud. Braşov), Pucioasa, Cojasca (jud. Dâmboviţa), Zimnicea (jud. Teleorman) și o proiecție specială în București, pentru copiii romi şi cei instituţionalizaţi.

Fiecare proiecţie este subtitrată în limba română şi tradusă live.

Acte de vitejie, poveşti de iubire la 10 ani, câini salvatori, suspens şi acţiune în poveştile caravanei, spuse în toate genurile cinematografice – animaţii, ficţiuni de scurt şi lung metraj adresate copiilor cu vârste între 3 și 12 ani.

Copiii din România au nevoie de aceste filme. Nu au acces la cinematografe, nu îşi părăsesc, cei mai mulţi dintre ei, localităţile în care se nasc chiar dacă cel mai apropiat oraş este la mai puţin de 20 km distanţă. Filmele caravanei sunt un îndemn spre visare, o fereastră spre o altă lume.

Prima ediţie, organizată cu finanțare europeană, a ajuns la peste 3300 de copii.

Asociația Enkidu implementează această a doua ediție cu implicarea financiară a Centrului Național al Cinematografiei, cu sprijinul Ambasadei Regatului Norvegiei și a Institutului Balassi.

Prezentarea filmelor introduse în caravană și programul complet al proiecțiilor pot fi găsite pe www.cinematour.ro

În România, în ultimii 25 de ani, nu s-a produs niciun film pentru copii. Într-o țară cu 20 de milioane de locuitori, din cele 874 de cinematografe existente înainte de 1989, au mai rămas 29, realitate care face din România țara europeană cu cel mai mic număr de cinematografe. Sistemul de învățământ național nu are programe alternative în care să fie inclusă activitatea cinematografică și în care să se utilizeze acest mijloc de comunicare în programele educaționale.

În țara noastră există copii care nu au văzut niciodată un film într-o sală de cinematograf sau într-o sală de proiecție. Există copii care, din cauza sărăciei, a lipsei de educație și de informație, nu au văzut niciun program tv sau de cinema destinat copiilor.

ploddy the police car on the case

ploddy the police car on the case