În perioada 10 martie – 20 aprilie 2016, Institutul Cultural Român de la Varşovia va prezenta expoziţia de fotografie intitulată Imagini din Bucureştiul evreiesc, la Muzeul Pojezierza Łęczyńsko-Włodawskiego din Włodawa. Expoziţia va fi însoţită de un program educaţional conceput de muzeu.

Fotografiile expuse înfăţişează lăcaşuri şi obiecte de cult, imagini de epocă şi contemporane din cartierul „evreiesc”, chipuri şi îndeletniciri specifice comunităţii evreieşti din Bucureşti, şi provin din albumul Imagini din Bucureştiul evreiesc, autoare Felicia Waldman şi Anca Ciuciu, publicat de Noi Media Print în 2011.

Expoziţia deschide programul special conceput de ICR Varșovia pentru a marca și evidenția preluarea de către România și deținerea în 2016 a președinției Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (International Holocaust Remembrance Alliance/IHRA).

Înfiinţat în anul 1983, Muzeul Pojezierza Łęczyńsko-Włodawskiego, situat în estul Poloniei, lângă graniţa cu Belarus, cuprinde complexul cultural – ritual din care fac parte Sinagoga Mare, Sinagoga Mică şi fostul sediu administrativ al comunităţii evreieşti din perioada de până la cel de-Al Doilea Război Mondial. Activă în domeniul multiculturalismului, instituţia poloneză este, totodată, iniţiatoarea şi organizatoarea Festivalului Celor Trei Culturi, eveniment anual de comemorare a istoriei multietnice și multireligioase a orașului, dar şi de promovare a culturilor de graniţă, a toleranţei şi coexistenţei adepţilor creştinismului ortodox, catolic şi iudaismului – creatorii de istorie ai oraşului Włodawa.

Imagini din Bucureştiul evreiesc, la Muzeul Pojezierza Łęczyńsko-Włodawskiego din Włodawa