În 15 februarie 2016, de la ora 18.00, Institutul Cultural Român Budapesta organizează vernisajul expoziției „Maeștri ai picturii românești” – din Colecția de artă Lucian Pop, pe simezele din str. Izsó nr. 5, în prezența proprietarului colecției, a doamnei Iulia Mesea, critic și istoric de artă la Muzeul Național Brukenthal  și a domnului Tudor Octavian, publicist şi critic de artă.

Pe parcursul serii va fi prezentat albumul bilingv intitulat „Lumină și culoare. Colecția de artă Lucian Pop / Light and Colour. The Lucian Pop Art Collection”, editat cu prilejul expoziției organizate la Budapesta.

Expoziția reunește o selecție de lucrări reprezentative din „Colecția de artă Lucian Pop” semnate de Andreescu, Petrașcu, Grigorescu, Luchian, Tonitza, Baba, Bernea, Ilfoveanu şi alte nume mari ale picturii românești.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 15 februarie – 30 aprilie 2016.

Un prim parcurs în colecția sa impune printr-o idee bine condiționată, de echilibru în veac. Varietatea susține relația de continuitate. Multe colecții ne spun cine este și ce iubește colecționarul dar selecția Lucian Pop, pe răstimpul a două veacuri de pictură în România, ne spune și cum există această artă în context valoric continental.” (Tudor Octavian – O colecție cu statură de muzeu)

Complexitatea colecției, varietatea autorilor și genurilor și numărul semnificativ de lucrări de mare valoare pot constitui un profit estetic și spiritual pentru publicul vizitator din orice parte a lumii.” (Iulia Mesea – Colecția Lucian Pop – Carte de vizită a culturii și artei din România)

„Colecția de artă Lucian Pop”