„20 de minute de celebritate” cu Tiberiu Alexa, ianuarie 2016
Ascultă mai jos:
Tiberiu Alexa, doctor în istoria artei al Universității «Babeș–Bolyai» din Cluj-Napoca, este muzeograf, istoric de artă, manager cultural și critic de artă.
În prezent Tiberiu Alexa este director al Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» din Baia Mare. A activat ca muzeograf mai întâi la Oficiului județean Maramureș pentru Patrimoniul Cultural Național (1979-1999), respectiv la Muzeului de Artă Baia Mare (1999-2006), apoi a fundamentat și susținut managerial transformarea și dezvoltarea acestei unități muzeale într-o instituție independentă (în subordinea Consiliului Județean Maramureș) specializată în tezaurizarea și valorificarea patrimoniului artistic și documentar al „Școlii de la Baia Mare”: Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» (2006-2016).
Tiberiu Alexa a activat în cadrul Cenaclului Tineretului «Atelier 35» Baia Mare (1981-1989). Este membru al U.A.P.R. (membru stagiar din 1998; confirmat membru titular în 1990). A fost membru în trei legislaturi ale Consiliului de Administrație al Filialei Baia Mare a U.A.P.R. și, respectiv, în două legislaturi ale Adunării Generale prin reprezentanți a U.A.P.R. (1999-2006). De asemenea, din 2011 este expert consultant al Casei de licitații «Artmark» București pentru «Școala de la Baia Mare», iar din 2012 este lector asociat al Institutului pentru Management al Artei «Artmark» București.
Din 1994 activează ca și cadru didactic asociat al Universității de Nord (din 2012: Centrul Universitar Nord Baia Mare al Universității Tehnice Cluj-Napoca). În 1999-2000 a făcut parte din echipa fondatoare a învățământului artistic academic de stat la Baia Mare, prin înființarea liniei de studiu a picturii în cadrul Facultății de Litere a universității băimărene.
Tiberiu Alexa a publicat 32 de volume (autor unic și co-autor: studii și eseuri; albume de artă și cataloage de expoziții) și, respectiv, peste 160 de studii, articole, cronici și eseuri (în reviste și periodice din România, Ungaria, Germania, S.U.A.), marea lor majoritate fiind consacrată cercetării, analizelor și promovării fenomenului artistic de la Baia Mare. A fost invitat să conferențieze pe teme de artă românească modernă și contemporană în România, Austria, Republica Cehă, Polonia, Germania, Ungaria, Ucraina. De asemenea a realizat, coordonat și participat (în calitate de comisar de expoziție, curator, curator asociat, consultant și muzeograf) la conceperea și realizarea a peste 135 de expoziții de artă plastică și documentar–istorice prezentate în România, Ungaria, Polonia, Austria, S.U.A., Germania).
Prin acestea Tiberiu Alexa se numără printre principalii contributori la elaborarea și promovarea științifică a conceptului istoriografic românesc privind identitatea, specificitățile și evoluția istorică a Centrului Artistic Baia Mare în câmpul artelor vizuale din România și din Europa.
////
„20 de minute de celebritate”, un parteneriat între Radio România Internațional și Modernism.ro, este o emisiune lunară despre românii care au descoperit cum să pună în aplicare ideile lor creative și care acum ne vorbesc despre rezultatele lor.
Recent Comments