invitatie 88 AnOther

AnOther: Same, same, but different

Expozitia lunii noiembrie din proiectul

„Man’s desire is the desire of the Other” / Jacques Lacan

AnOther: Same, same, but different ,  a opta tema si ultima din cadrul proiectului No. 88 s, va prezenta in luna noiembrie artistii:

Vlad Basarad (ceramica), Andrei Ciubotaru (pictura), Daniel Chiriac (pictura), Casia Csehi (grafica), Darie Dup (sculptura), Iurie Isar (grafica), Adrian Moise (sculptura), Dragos Neagoe (ceramica), Delia Orman (pictura), Mihai Rusen (sculptura), Doina Simionescu (grafica)

Jacques Lacan, renumit teoretician al psihanalizei, diferențiază între conceptul altului (the other) și cel al Altului (the Other). Primul, cu „a” mic, se referă la propriul ego, la nivelul „imaginarului” pe care îl atinge psihicul fiecărui om încă din copilărie. Deși aparent solid, real și unic, constituind „eu”-l pe care fiecare dintre noi se consideră, ego-ul nu este decât o mască străină, inconsecventă, fluidă, formată din felul în care percepem dorințele și frustrările altora asupra noastră.

Pe de altă parte, Altul explică însăși limitarea gândirii noastre, fiind condiționați de structurile socio – lingvistice care formează Marele Altul.

Însă când vorbim de Altul vorbim și despre motivul pentru care există iubirea, curiozitatea și fascinația pentru lucrurile care nu țin de noi, care nu țin de acel altul  cu „a” mic.

Arta nu este doar un mod de auto-exprimare, ci și unul de a căuta înțelegere de la un Altul. Un Altul care va înțelege datorită anumitor similarități pe care le împărtășește cu autorul, dar și datorită unor diferențe pe care autorul le caută de la acel Altul, pentru a-l completa.

Materialul pe care îl folosește artistul poate fi și el gândit ca un Altul, cu rolul de a îl / o completa. Ceva extern, cu care altcineva nu ar ști ce să facă, artistul și-l însușește. Sau de fapt materialul este cel care îl însușește pe artist, vrând să devină o parte din el?

No. 88 este un proiect initiat de Art Yourself  pentru anul 2015 care a prezentat  88 de artisti contemporani, pe tot parcursul acestui an,  cu o proiectie personala, riguroasa, senzoriala, reflexiva si sublima, asupra  viziunii lor artistice. Intregul proiect a fost structurat in 8 expozitii pe 8 teme diferite, in fiecare  luna cu cate 11 artisti diferiti. Intregul concept al proiectului a gravit in jurul cifrei opt:

88  artisti contemporani

8 expozitii

8 ale fiecarei luni

440 lucrari de arta contemporana

Anul 2015 este 2+1+5 = 8

Vlad Basarab

Vlad Basarab

Mihai Rusen, Omen, bronz, 25x20x7 cm

Mihai Rusen, Omen, bronz, 25x20x7 cm

Adrian Moise

Adrian Moise

Andrei Ciubotaru, Natura moarta, 2015, acrilic pe panza, 80x80cm

Andrei Ciubotaru, Natura moarta, 2015, acrilic pe panza, 80x80cm

Darie Dup

Darie Dup

Delia Orman, You are here

Delia Orman, You are here

Doina Simionescu

Doina Simionescu

Dragos Neagoe

Dragos Neagoe