VERNISAJUL EXPOZITIEI “ MAI PRESUS DE DATORIE”

12 noiembrie 2015, 18:30, Instituto Cervantes din Bucureşti

Ambasada Spaniei si Institutul Cervantes din Bucureşti vă invită joi, 12 noiembrie 2015, începând cu orele 18:30, la vernisajul expoziţiei Mai presus de datorie.

Evenimentul va avea loc la sediul Institutului Cervantes din Bucureşti, situat în Bulevardul Regina Elisabeta, Nr. 38 şi face parte din seria de activităţi reunite sub numele Zilele Culturii Sefarde, care se va desfăşura în perioada 9-12 noiembrie 2015.

Vernisajul va fi precedat de conferinţa susţinută de curatorul expoziţiei, José Antonio Lisbona, intitulată Mai presus de datorie. Răspunsul umanitar al Serviciului de Afaceri Externe al Spaniei față de Holocaust. Evenimentul are loc cu traducere simultană.

Expoziţia aduce în prim plan figurile unor diplomaţi spanioli care au reuşit să salveze în perioada Holocaustului mii de evrei de la deportare şi exterminare. Doi dintre aceştia s-au aflat la conducerea Ambasadei Spaniei la Bucureşti.

Manuel Gómez Barzanallana y García (1876- 1964) avea aproape 68 de ani când a sosit la post în România, în data de 27 octombrie 1943. La 28 iunie 1944, demersurile neîncetate ale lui Barzanallana pe lângă colegul său german, Baronul Von Killinger, duc la obţinerea avizelor pentru toţi “compatrioţii“ săi care doresc să meargă în Spania, sefardiţi sau nu.

José Rojas y Moreno (1893-1973) ajunge la Bucureşti la începutul lui decembrie 1940, la vârsta de 48 de ani şi cu o experienţă de 25 de ani în diplomaţie. Pentru Casa Rojas sefardiţii rezidenţi în România sunt pur şi simplu compatrioţi. În notele sale verbale adresate Guvernului român şi în cadrul întâlnirilor sale cu Antonescu, obişnuieşte să se refere la aceştia ca fiind catăţeni spanioli sau conaţionali ai săi, fără a menţiona nimic despre condiţia lor de evrei.

Datorită iscusinţei şi curajului de care au dat dovadă, cei doi diplomaţi au salvat sute de vieţi.

Expoziţia Mai presus de datorie este organizată de Ambasada Spaniei şi Institutul Cervantes din Bucureşti, cu sprijinul Ministerului spaniol al Afacerilor Externe şi Cooperării.

Intrarea libera, numar de locuri limitat. Rezervari: [email protected]

image001