Acţiune pentru jurnalista Teodora Maftei, rănită în Colectiv: Fotografiile sale, scoase luni la vânzare

Pasionată de fotografie, Teodora Maftei, editor la Pro TV, se pregătea înainte de tragedia din Colectiv de lansarea unei noi expoziţii personale, programată pentru luni, 2 noiembrie, şi intitulată “London Unedited – a series of unphotoshopped photos by Teodora Maftei”.

Teodora Maftei, în vârstă de 36 de ani, a fost însă rănită în incendiul care a avut loc vineri seară, în clubul Colectiv din Bucureşti, aflându-se în prezent în stare gravă, în secţia de terapie intensivă la Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti.

La dorinţa familiei Teodorei Maftei, organizatorii expoziţiei acesteia au decis ca evenimentul să fie organizat conform programării iniţiale.

“În urma discuţiei cu familia Teodorei, am decis împreună să ducem mai departe această expoziţie, pentru că şi Teo şi-ar fi dorit acest lucru. Vă invităm să ne strângem luni seară, de la orele 19.00, în semn de solidaritate şi să-i trimitem gândurile noastre pozitive. Expoziţia va fi una cu vânzare, iar toate donaţiile strânse în seara aceasta vor merge către familie pentru tratamentele ce vor urma”, se spune într-un anunţ publicat pe pagina de Facebook a expoziţiei.

Expoziţia cu vânzare “London Unedited – a series of unphotoshopped photos by Teodora Maftei” se va desfăşura luni, de la ora 19.00, la The London Street Atelier, care are sediul pe strada Puţul lui Zamfir, numărul 15, Bucureşti.

Reporter, redactor, fotograf si blogger, Teodora Maftei, este una dintre persoanele rănite grav în incendiul din clubul Colectiv. În ultimii zece ani, Teodora a cutreierat lumea-n lung şi-n lat, surprinzând cele mai frumoase imagini, o parte dintre acestea fiind publicate pe site-ul său, teo.photography, potrivit Pro TV.

Teodora Maftei a fost operată în trecut de şapte ori, din care de trei ori pe creier. Aceasta suferă de chist arahnoidian de fosă posterioară, o acumulare de lichid aflată pe creierul mic, înspre ceafă. Acesta nu poate fi eliminat şi este asociat cu hipertensiunea intracraniană. Din cauza aceasta, Teodora a avut şi o tromboză venoasă (i s-au spart două vene pe creier) şi a făcut o criză de epilepsie.

Diagnosticul i-a fost pus în 2005, după ce aceasta a mers la medic din cauză că suferea de dureri de cap foarte puternice, insomnii, tulburări de memorie, ameţeli şi probleme cu echilibrul. “Mă durea capul 24 de ore din 24, iar noaptea făceam ture prin cameră, strângând din dinţi şi vorbind singură”, spunea tânăra într-un interviu acordat în 2011.

Până acum a fost operată de şapte ori, din care de trei ori intervenţii direct pe creier, trei intervenţii la chist pe la gât, când medicii i-au montat un “furtun” de la chist până în stomac, care drenează surplusul de lichid, respectiv o dată a fost operată prin burtă, pentru a i se monta o valvă.

Din cauza problemelor medicale, Teodora nu avea voie să consume alcool, să fumeze, să bea cafea, să facă efort, să răcească, să stea la soare, să meargă în cluburi. “Şi nu am voie să mă enervez sau să plâng, dar nu-mi iese mereu treaba asta. Aaaa, şi aşa, ca între fete, nu pot să merg pe tocuri şi nu e indicat să ţin cură de slăbire, dar nici să mă îngraş nu trebuie. Dar, la urma urmei, toate astea pot fi mofturi”, povestea aceasta.

După aproximativ o lună de la prima operaţie, medicii au trebuit să o opereze din nou, deoarece chistul se refăcuse şi apăsa creierul. “Atunci am clacat. Am pierdut contactul cu orice Dumnezeu, nu am mai crezut în nimic şi în nimeni, nu am înţeles de ce mi se întâmplă mie toate astea, am fost revoltată, plină de ură”, povestea Teodora.

După cea de-a doua operaţie, tânăra nu putea merge nici două minute pe jos, nici să ţină în mână o cană cu apă, nu putea să facă nimic singură. De asemenea, uneori se bloca în timp ce vorbea şi uita cuvintele, ameţea şi dacă stătea câteva minute în picioare. A stat zece luni acasă să se refacă, iar apoi s-a întors la serviciu.

“În perioada aia am luat-o de la capăt, am învăţat să trăiesc, să mă descurc din nou singură, să sper, să visez, să simt, să zâmbesc. Apoi, a fost din ce în ce mai uşor şi m-am împăcat cu destinul meu. Cu fiecare operaţie pe care am suferit-o, am devenit mai încrezătoare, mai relaxată şi mai sigură pe mine, ca şi cum nu ar fi fost decât încă o încercare, încă un test, însă o lecţie sau o experienţă de viata”, mai spunea Teodora.

Cu toate problemele pe care le avea, Teodora se considera “o norocoasă”, pentru că, spre deosebire de alţi bolnavi, pentru ea existau soluţii. “Sunt atâţia alţi oameni pe care nimic şi nimeni nu îi ajută, care nu găsesc motivaţia ori puterea să îndure”, mai spunea Teodora, precizând că a învăţat să se bucure de lucrurile mărunte din viaţă.

În prezent, Teodora Maftei luptă pentru viaţa ei, în urma incendiului din clubul Colectiv. Ea este internată la Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti şi va fi transportată la o clinică din Germania, după cum au declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, apropiaţi ai familiei tinerei.

 

sursa: Mediafax

Acţiune pentru jurnalista Teodora Maftei, rănită în Colectiv: Fotografiile sale, scoase luni la vânzare (Imagine: Facebook / Teodora Maftei)

teodora-maftei-facebook