MUSCA SPANIOLĂ – Sâmbătă, 12 septembrie, ora 20.30, Centrul Istoric (str. Franceză) – Spectacol din Festivalul ”Bucureștii lui Caragiale” – INTRARE LIBERĂ
Distribuția: Mihai Ciucă, Roxana Guttman, Iolanda Covaci, Cornel Ciupercescu, Anka Levana, Nicolae Botezatu, Marius Călugărița, Mircea Dragoman, Rudi Rosenfeld, Maia Morgenstern, Mihai Prejban, Dorina Păunescu
Regia: Andrei Munteanu
Sinopsis: Ce se poate întâmpla atunci când distinşii reprezentanţi ai elitei unui oraș se confruntă, douăzeci şi cinci de ani mai târziu, cu consecinţele aventurilor din tinerețe, comise împreună cu… ”musca spaniolă”, frumoasa şi seducatoarea dansatoare de flamenco?! Vă invităm să renunţaţi la prejudecăţi şi să savuraţi o comedie plină de coride, sarabande, mascarade groteşti şi… muştar, care provoacă sughiţuri de plăcere, dincolo de cele mai onorabile aparenţe ale decenţei. ”Musca spaniolă” este o farsă isterică a cărei intrigă amuzantă are calitatea de a acționa ca un drog plăcut asupra spectatorilor. La fel ca afrodisiacul, îi aduce în transă, îi farmecă la fiecare răsturnare de situaţie şi-i încântă prin replicile spirituale şi bufoneriile pe care personajele – păpuşi burgheze obsedate doar de bani şi sex – și le joacă reciproc.
YOM KIPPUR – Miercuri, 16 septembrie, ora 19.00, Teatrul de Artă
Distribuția: Maia Morgenstern, Raluca Aprodu, Denisa Dogaru, Mihaela Velicu, Aneea Opriș
Regia: Alexandru Jitea
Sinopsis: Tema piesei este dragostea, concretizată sub forme şi sensuri diferite: dragostea maternă, religioasă, familială. Sau lipsa ei. Dragostea care-i desparte pe oameni, pentru ca apoi să-i reunească. Sau nu. Acțiunea se petrece în ajunul şi în ziua de Yom Kippur (Ziua Ispăşirii), cea mai însemnată sărbatoare evreiască. Patru surori adulte se adună în casa părintească la apelul mezinei, care le anunţă că mama lor a disparut. Ele află că ceea ce le-a făcut să devină caractere atât de diferite, aproape ireconciliabile, a fost faptul că mama lor a fost o altă mamă pentru fiecare dintre ele. De Yom Kippur (Ziua Iertării), zi de sărbătoare în care totul se opreşte în Israel, cele patru surori sunt forţate astfel să reconsidere trecutul, pentru a se înţelege mai bine, fiecare pe sine, şi între ele, în viitor. Vieţile lor proprii capătă un nou înţeles la capătul acestei zile de Yom Kippur. Sau poate, în sfârşit, capătă unul. Şi, ca dupa orice zi de Yom Kippur, un nou început este posibil.
AMANTUL – Sâmbătă, 19 septembrie, ora 19.00, Teatrul de Artă
Distribuția: Maia Morgenstern, Mircea Rusu
Regia: Vlad Stănescu
Sinopsis: ”La ce oră vine amantul tău?” e întrebarea-capcană în jurul căreia se dezvoltă acţiunea spectacolului ”Amantul”. Comedie ironică, dar şi dramă obraznică, de un erotism seducător, a cuplului adulterin care flirtează periculos. Într-un duel intens, pervers, sado-masochist, Sarah şi Richard derutează, scandalizează, spulberă prin fantezia jocurilor erotice convenţiile sociale, teatrale, asumându-şi subtil toate ambiguităţile create de violenţa dorinţei şi de paradoxala excitaţie produsă de trădare. Oare e posibil să-ţi îndeplineşti toate fanteziile fără să înnebuneşti?!
ÎN VIZITĂ LA DOMNUL GREEN – Duminică, 20 septembrie, ora 19.00, Teatrul de Artă
Distribuția: Virgil Ogășanu, Tudor Istodor
Regia: Erwin Șimșensohn
Sinopsis: Un bătrân evreu văduv din Manhattan a renunţat să se mai bucure de viaţă, trăind într-o izolare fizică şi spirituală autoimpusă. Întâlnirea cu Ross, un tânăr sofisticat, provoacă incursiuni în trecut, aduce la suprafață vechi secrete de familie și sentimente reprimate. O poveste captivantă cu final neașteptat și emoționant…
„În vizită la domnul Green” are o viaţă artistică pe care nu mi-am imaginat-o acum câţiva ani când m-am aşezat la masa de scris pentru a relata această poveste extrem de apropiată, de personală. Nu am visat vreodată că o sală plină de oameni necunoscuţi vor urmări (aşezaţi) în întuneric piesa mea la Bucureşti. O consider o mare favoare şi o mare responsabilitate. (Jeff Baron)
STAND-UP LECHAIM! – Duminică, 20 septembrie, ora 20.30, La Conu’ Iancu – Spectacol din Festivalul ”Bucureștii lui Caragiale” – INTRARE LIBERĂ
Distribuția: Maia Morgenstern, Bogdan Lifșin (clape și acordeon), Rodica Doija (vioară), Sorin Dobrotă (clarinet), Sergiu Marin (chitară bas), Radu Gheorghe (percuție)
Regia: Maia Morgenstern
Sinopsis: Concert muzică tradițională (cântece idiș și românești)
JANKA – Marți, 22 septembrie, ora 19.00, Teatrul de Artă
Distribuția: Maia Morgenstern
Regia: Toma Enache
Sinopsis: Un spectacol impresionant și o temă impresionantă: ororile regimului nazist și drama trăită de milioanele de evrei care s-au confruntat cu ororile lagărelor de concentrare. ”Această piesă este o mărturisire, un document de viaţă tulburător, un act de respect față de drama acelor oameni, un act de reconstituire foarte important, un strigăt venit din altă lume către cei care au rămas și către memoria noastră care se șterge.” (Maia Morgenstern)
MAZL TOV AND JUSTICE FOR ALL – Marți, 29 septembrie, ora 19.00, Teatrul de Artă
Distribuția: Maia Morgenstern, Mihai Ciucă, Roxana Guttman, Nicolae Călugărița, Geni Brenda, Nicolae Botezatu, Arabela Neazi, Veaceslav Grosu, Dorina Păunescu, Cătălin Stelian, Cabiria Morgenstern
Regia: Andrei Munteanu
Sinopsis: Spectacolul este o comedie cu focurile sale de artificii ale umorului evreiesc şi cântece tradiţionale pline de voioşie. Umorul şi muzica – iată un bagaj minimal pe care oricine îl poate lua cu sine oriunde s-ar duce. Este totodată şi o bună terapie împotriva vicisitudinilor vieţii, pe care evreii au exersat-o îndelung. Cine nu crede, să-ncerce și el! Şi să-şi amintească de vorbele neîntrecutului umorist Şalom Alehem, care spunea: ”Râsul?! Dar râsul este sănătate curată, prescris de orice medic bun!”. ”Mazl Tov… And Justice For All” este un spectacol spumos în care râdem şi ne bucurăm împreună, ascultând istorioare mai vechi (ca vinul bun!) şi mai noi, precum şi cântece populare evreieşti.
ASTĂ SEARĂ: LOLA BLAU – Miercuri, 30 septembrie, ora 19.00, Teatrul de Artă
Distribuția: Maia Morgenstern, Tatiana Moroșanu
Regia: Alexandru Dabija
Sinopsis: Lola Blau este alter-ego-ul autorului Georg Kreisler. Și scriitorul, și personajul, sunt evrei vienezi. Ambii părăsesc Austria la timp, pentru a scăpa de deportare. Ambii se reîntorc în Austria după război, și după ce se lansează în cariera de entertaineri. Ambii privesc lucid la realitatea înconjurătoare, pe care o critică de la înălţimea unei satire devastatoare, care ar trebui să destabilizeze orice spectator, oricât de confortabil ar fi aşezat în scaun.
Biletele la spectacolele Teatrului Evreiesc de Stat pot fi achiziționate exclusiv din rețeaua Eventim.
Recent Comments