Proiecțiile Docuart, 3 august: Brâncuși, de Cornel Mihalache @ Cinema Muzeul Țăranului, cu intrare liberă + Q & A

Proiecțiile Docuart continuă cu filmul documentar Brâncuși (1996) luni, 3 august, de la ora 19:00, la Cinema Muzeul Țăranului Român – Studioul Horia Bernea, cu intrare liberă.

Cornel Mihalache este cel semnează proiecția cu numărul 6 din cadrul celei mai recente inițiative Docuart. Brâncuși este un documentar de artă care urmărește firul cronologic al celor mai importante momente din viața artistului român, folosindu-se de amintirile existenței sale: fotografii, notițe, locuri.

Criticul Mircea Dumitrescu afirmă, într-una din lucrările sale, că tonul filmului că este unul „familiar, prietenos, dar plin de respect, cu un umor cald, de o generoasă ironie”. Proiecția va fi urmată de o sesiune interactivă de întrebări și răspunsuri cu publicul, care îl va avea protagonist pe realizatorul filmului.

„Filmul se bazează pe un text real documentar, lucruri nu «spuse» de Brâncuși, deci neatestate științific, ci scrise, notițe rămase la prieteni sau în custodia legatarilor testamentari. Toate fotografiile folosite în film îi aparțin marelui sculptor. Iar locurile de filmare sunt cele atinse de trecerea lui Brâncuși, sau a operelor sale: satul natal Hobița, biserica Cișmeaua Mavrogheni din București, în corul căreia a cântat, biserica română din Paris, unde a fost paracliser în primii ani, restaurantul Chartier, unde a spălat pahare să se poată întreține, Place Dauphine 19, unde a locuit la mansardă, Montparnasse 54, locul unde a fost atelierul din Impasse Ronsin 11…” spune Cornel Mihalache.

Event FB.com/events/911756598884705

Proiecțiile Docuart” este un eveniment inițiat de asociația omonimă, care aduce film documentar românesc la Cinema Muzeul Țăranului – Studioul Horia Bernea, în cadrul unui parteneriat desfășurat cu Muzeul Național al Țăranului Român. Proiectul a debutat în luna iunie a acestui an și are ca scop încurajarea consumului pentru acest gen cinematografic, având intrare liberă pentru cinefili.

Brancusi