Obiective: Uzina Electrică Filaret, Halele Carol, Observatorul Astronomic din Parcul Carol, Fabrica de Timbre.
Participare gratuită, în limita locurilor disponibile. Pentru rezervare sunteți rugați să vă înregistrați la adresa i[email protected]
Când: 25 iunie și 9 iulie 2015, de la ora 10. Ne întâlnim în fața Hanului Gabroveni Lipscani, unde ne-așteaptă un autocar, care ne va duce în zona Filaret.
Durata: 3.5 ore
Povești spuse la fața locului de Asociația pentru Arheologie Industrială și Zeppelin.
Turul din 5 iulie, Facebook event
Când ne-am propus aceste tururi industriale în împrejurimile parcului Carol, am făcut-o pentru că e una din zonele ideale în care să mergi pe jos în București. Explorarea pe care-o propunem e ca o descoperire arheologică, deoarece intrăm într-o zonă palimpsest al cărei strat original de oraș are aproape 300 de ani. Geografic vorbind, Bucureștiul era o așezare cu dealuri și coline, pe care azi n-o mai percepem așa, pare perfect plat, asfaltat și betonat. Dar nu cu mult în urmă era o mare grădină, cu vii și livezi nesfărșite prin curți mănăstirești, cu suișuri și coborâșuri. Dacă urcați la Filaret și la Halele Carol, de pildă, apoi spre Fabrica de Timbre și Șoseaua Viilor veți simți dealul. Iar dincolo de geografie ne așteaptă un tur prin spații și locuri altfel inaccesibile – fabrici și industrii încă active, iar altele într-un surpinzător proces de transformare.
Dacă ne întoarcem la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, Parcul Carol era menit sa reprezinte versiunea bucureșteană a expozitiei internaționale pariziene. Lângă prima gară din România – Filaret – cu primele sale locomotive cu abur ce legau Bucureștiul de Dunăre încă de la 1869, era construită peste drum fabrica Wolff – mai tarziu Steaua Roșie iar azi Hesper S.A. și Halele Carol – apoi, mai tarziu, Observatorul Astronomic și Muzeul Tehnicii au completat cumva același profil al unui loc dens în construcții ambițioase, semnificative pentru istoria noastră dar și al unei societăți dornice de a-și însuși progresul tehnologic și de a experimenta noi forme de cunoaștere.
Eveniment în cadrul proiectului Explorare prin plimbare – din cadrul platformei București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului, ce lansează candidatura orașului București la titlul de Capitala Europeană a Culturii în anul 2021: Asociațiile ARCEN, Bucureștiul meu drag, Make a Point și Zeppelin pornesc pentru prima oară într-o explorare comună, la care vă invităm și pe voi, să facem împreună exercițiul redescoperirii la pas al orașului cu care suntem obișnuiți, dar care ne ascunde nebănuite surprize. Detalii despre proiect și celelalte trasee propuse – aici
FB event Zeppelin – aici
Recent Comments