Intrusion: things found inside the large wooden horse

Galeria Visual Kontakt Oradea are plăcerea de a vă invita în 18 și respectiv 19 iunie 2015 ora 19:00 la deschiderea unui proiect de anvergură intitulat Intrusion, alcătuit din două expoziții distincte: Local Municipalities și Muian.

Afis-Expozitie-Intrusion

Local Municipalities

Laborator Visual Kontakt propune ca temă de actualitate fenomenul artistic desfășurat concomitent în diferite medii etnice, sociale și comunitare. Aducerea împreună a unor abordări artistice și curatoriale diverse relevă atât diferențe, cât și neașteptate similitudini de stil, abordare, context istoric sau destin personal, ideologie sau viziune creatoare.

Seria de proiecte prezentate în cadrul Local Municipalities reunește o comunitate artistică provenită din diferite zone geografice, sub forma unui blind date de ansambluri conceptuale, unele concretizate și expuse ca atare, altele – colecționate ca potențiale resurse creatoare în vederea valorificării și interconectării acestora.

Prezent sub forma a patruexpuneri personal-artistice (Gabriel Miloia –  Arborele Verde, Ada Muntean – Perifeeric, Astrid Țîrlea – Consortium și Maria Sicoie – Public figure) și a unui manifest curatorial (Carlos Carmonamedina – Local Municipalities), evenimentul de față atrage atenția asupra posibilelor conexiuni între oameni și diverse sisteme de valori și asupra raporturilor care se pot constitui între generații întregi în care s-a realizat un cumul de informație și de idei reprezentative în rândul producției vizuale de masă.

Inițiativa de colectivizare a artei apare în contextul încurajării și susținerii sociale a valorilor relevante în anumite comunități zonale, dar și a tradițiilor locale. Evenimentul se conturează ca necesitate de recunoaștere a originalității ca variabilă – parte a sistemului globalizat în care ansamblurile culturale consacrate interferează cu zonele periferice de receptare și de creare a unor realități artistice individuale.

Dr. OlimpiaBera, Curator Visual Kontakt.

 

Afis Expozitie Muian

Muian

Arta dispune de aceleaşi resorturi cu care orice structură socio-politică dispune de autoritate, poate exercita presiune şi poate acumula putere. Spaţiul public şi spaţiul privat comunică prin intermediari: indivizii. Muian studiază şi experimentează aceste complexe relaţii la nivel conceptual şi parcurge transdisciplinar multiple forme artistice. Politic, social, documentaristic, conceptual – proiectul parcurge etape în funcţie de reacţii dar, paradoxal, independent de ele. Început cu un stencil plasat pe clădiri şi monumente din oraş, continuat cu linşaj mediatic şi opinii virulente, discuţii teoretice despre artă, proiectul continuă tot cu un paradox: dacă autoportretul-stencil al autorului este plasat în spaţiul public şi creează o reacţie, în ce măsurăspaţiul public poate fi apropriat şi transferat în spaţiul privat/intim şi ce poate rezulta din acest demers. Circul Negru reprezintă – formal şi conceptual acest transfer; de la stencil la tatuaj se ajunge prin intermediul reacţiilor, documentate şi constituite într-un alt paradox: publicul devine corpus, componentă a proiectului.

Aceiaşi indivizi ca intermediari ce se pot hotărî dacă rămân individualităţi sau aderă la un anumit grup deţin spaţiul public – un alt paradox prin faptul că această apartenenţă nu este cuantificabilă.

Proiectul rămâne deschis prin multiplele sale posibilităţi; dinamica formelor artistice interferează cu dinamica socio-politică şi, din punct de vedere cultural, toate aceste interferenţe se coagulează în concepte largi, inepuizabile din punct de vedere artistic.

Dr. AlinaStaicu, Curator Visual Kontakt