Un strigăt ce invocă furtuna

de Frédéric Xavier Liwer

10 iunie – 1 iulie

Expoziţie de gravură în lemn şi fotografie

Vernisaj miercuri 10 iunie ora 19:00

 

“Ţineţi-vă rochiile,
Doamnelor, trecem prin iad”

Artistul francez Frederic Xavier Liwer expune în premieră în România, la galeria de artă şi design Galateca, cel mai recent proiect al său “Un strigăt ce cheamă furtuna / A Cry that Summons the Storm”, ce reuneşte o serie de noi gravuri în lemn, alături de lucrări din seria No Kawara (inspirată de lucrările artistului conceptual japonez On Kawara), fotografii şi video.

“Lucrările leagă lumea imaginară de lumea concretă printr-un limbaj invocator al străzii, într-o sinteză formală, în care repetarea unui element devine mişcarea dialectică în care probleme ale situaţiei contemporane fuzionează într-o viziune transcendentală.

„Un strigăt ce cheamă furtuna”, principiul cauzei şi efectului, este punctat de o acţiune a prezentului, ţipătul incizat în lemn şi ideea unei acţiuni viitoare, pariul unei invocări în care această distanţă temporală devine o speranţă de a unifica un proces care se produce în principal în sine” afirma artistul.

Vernisajul camerei de artist “Un strigăt ce invocă furtuna” are loc miercuri, 10 iunie, ora 19:00 la Galateca, expoziţia urmând să rămână deschisă până la 1 iulie. Deşi în luna martie a susţinut performance-ul ‘Married’ la Carol 53, această expoziţie este prima colaborare a artistului francez cu o galerie din România.

Frédéric Xavier Liwer (1) Frédéric Xavier Liwer (2) Frédéric Xavier Liwer (3) Frédéric Xavier Liwer (1) Frédéric Xavier Liwer (4)

Frédéric X. Liwer este un artist francez, născut în 1980, ce trăiește și lucrează între Paris și Bruxelles, absolvent al  Şcolii de Arte Brera din Milano. În viziunea sa, creaţia artistică este înainte de toate o chestiune de muncă. El s-a concentrat pe xilogravuri ca mediu, o gravură simplă și profundă. Lucrările sunt produse rapid de la o tăietură nervoasă și nefinisata, de multe ori în cantități mari. În ultimii ani a colaborat cu numeroasi alţi artiști, în special în revista italiană & IL TOPO și colectivul omonim în care este un membru activ.

Tot până pe 1 iulie va fi deschisă şi expoziţia Magdei Pelmus, “Love frames. Samples of memory”, ce explorează tema iubirii, universalitatea ei, într-o manieră plină de ironie, din perspectiva clişeelor (“frames”) pe baza cărora funcţionăm.

“Love frames. Samples of memory” vine în continuarea proiectului “Muzeul neintenţionat/ Eroic.Accidental.Istoric.Angoasat.” prezentat în urmă cu un an la Galateca, în cadrul Nopţii Muzeelor şi Bucharest Biennale 6 Parallel Events în anul 2014.

Frédéric Xavier Liwer (5)