Un eveniment aparte la Noaptea Alba a Galeriilor – Galeriile BMR (str. Semicercului, nr 10, Bucuresti)
Pe 24 aprilie, între ora 19.00 şi 4.00, bucureştenii se pregătesc de o Noapte Albă a Galeriilor. Vor avea la dispoziţie 40 de galerii și 34 de spații alternative care îşi vor deschide porțile oferind un program dinamic de expoziții și evenimente dedicate artei contemporane.
Artişti Galeriilor BMR prezenţi la Noaptea Albă a Galeriilor sunt Horea Paştină, Mihai Sârbulescu, Liviu Mihai, Bogdan Mihai Radu, Vancea Marius, Laie Adrian, Cătălin Lartist, Ervant Nicogosian, Lucian Muntean, ‎Rodica Benintendi şi Liliana Stoica.
Aflată la cea de-a noua ediție, Noaptea Albă a Galeriilor este un proiect inițiat și organizat de Asociația Ephemair și susținut de Raiffeisen Bank, care  oferă șansa unei scene culturale locale galeriilor de artă, spațiilor alternative și instituțiilor culturale să alcătiască împreună o nouă hartă a Bucureștiului, o rețea fluidă care se extinde de la o ediție la alta, incluzând noi spații și zone din oraș tot mai îndepărtate de centru.
Astfel, cultura contemporană acționează nemijlocit, influențează structuri sociale, își asumă implicarea directă în schimbarea orașului, nu doar prin acțiuni pasagere, ci printr-o prezență consecventă și vie, dublată de responsabilitatea față de publicul vizat.
Publicul vizitator este invitat să parcurgă traseul galeriilor pe bicicletă, susținând încă o dată prezența în oraș a unor mijloace de transport cât mai putin invazive, atât pentru fluidizarea traficului urban, cât și pentru creșterea confortului în spațiul public.
În această Noapte Albă, Galeriile BMR, una dintre cele invitate la eveniment, prezintă lucrări ale celor cinci artişti aflaţi în custodie, dar nu numai. Este o premieră pentru că fiecare dintre artişti iese la rampă cu câte un discurs plastic pe o temă aleasă chiar el. Printre pictorii care vor expune, sunt şi curatorii expoziţei, respectiv Liviu Mihai şi Bogdan Mihai Radu. Este în mod evident o ocazie unică pentru bucureştenii care decid să iasă din case în această Noapte Albă a Galeriilor de a lua contact cu fiecare artist în parte şi de a explora diversitatea conceptului expus.
În cadrul acestui eveniment, Galeriile BMR propun şi o „instalatie pat”, care face o legătură directă între aşa-zisa „Noapte a galeriilor” şi somnul ipotetic al vizitatorului, el putând la propriu să se întindă şi să doarmă în spaţiul galeriei. Instalaţia este o metaforă şi o ironie a faptului că omul „doarme” printre propriile valori fără să le asimileze/înţeleagă cu adevărat. Patul de spital propus ca instalaţie spune, celor care vor să pătrundă mult mai adânc rosturi, o POVESTE. Atunci când eşti obişnuit cu zborul este dureroasă lipsa acestuia, atunci când aripile îţi sunt tăiate, dintr-un motiv sau altul, suferi. Patul de spital reprezintă inactivitatea pe care trebuie să o îndure fluturele în drumul său spre devenire. Vizitatorii care vor trece pragul BMR pot face fotografii în Patul Alb în Noaptea Albă a Galeriilor, fiind invitaţi să se „trezească” recunoscându-şi valorile ascunse undeva, înlăuntrul fiinţei lor.
Joi 23 aprilie 2015 – ultimile pregatiri pentru expozitie – work in progress Bogdan Mihai Radu, Liviu Mihai și Alexandru Ileana – Galeriile BMR.
foto Lucian Muntean
galeriile BMR LM0_0001 galeriile BMR LM0_0002 galeriile BMR LM0_0003 galeriile BMR LM0_0004 galeriile BMR LM0_0005 galeriile BMR LM0_0006 galeriile BMR LM0_0007 galeriile BMR LM0_0008 galeriile BMR LM0_0009 galeriile BMR LM0_0010 galeriile BMR LM0_0011 galeriile BMR LM0_0012 galeriile BMR LM0_0013 galeriile BMR LM0_0014 galeriile BMR LM0_0015 galeriile BMR LM0_0016 galeriile BMR LM0_0017 galeriile BMR LM0_0018