Institutul Cultural Roman, 1, rue de l’Exposition 75007 Paris

ANDROGIN | Expositie Petra Marian

16 aprilie – 1 mai

Vernisaj joi 16 aprilie, orele 18.00, in prezenta artistei.
Petra Marian prezinta noua sa serie intitulata « Androgin », formata din 15 lucrari ulei pe panza format mare ; aceasta noua serie urmeaza expozitiei din 2011, de la Jarry, intitulata « Rezonante ».

GESTURI AMPLE

Pentru ciclul Androgin, artista s-a inspirat din texte folozofice precum cele ale lui Platon sau Mircea Eliade. « Pentru a pregati aceasta colectie, am citit ceea ce anumiti filozofi au scris in legatura cu acest subiect, cum est Banchetul, explica Petra Marian. In acest text, Platon vorbeste despre aceasta fiinta stranie, androgina, care exista la crearea Pamantului. »

Un text explicativ insoteste aceasta expozitie, referindu-se la mitul androginului: « Odata, pe pamant traia Androgin. In el coabitau un barbat si o femeie, uniti de spiritul care exalta culorile curcubeului. Zeus, care devenise invidios, a decis sa ii desparta, impartindu-i cu cruzime in doua jumatati. Acestea, asemenea unor orfani, au inceput sa rataceasca fara speranta, cautandu-se fara incetare una pe cealalta. In cele din urma, in fata suferintei lor, inima lui Zeus s-a inmuiat. L-a insarcinat atunci pe Cupidon sa le curme suferinta si sa ii ajute sa se regaseasca. Sarcina s-a dovedit dificila, iar drumul care le-a permis, in cele din urma, celor doua parti sa se reuneasca a fost unul foarte lung. Uneori, in existentele noastre, este nevoie de mai multe vieti pentru a obtine un astfel de rezultat : noul Androgin. »

Pictura Petrei Marian este exuberanta, indrazneata, folosind gesturi ample si culori puternice. Artista are nevoie de spatiu pentru a se exprima, folosind cutitul sau chiar mistria, ori pictand de multe ori direct pe panza.
Artista romanca Petra Marian traieste din 2001 in Gosier, Guadelupa si expune regulat in arhipeleag, ca si in Romania sau la Paris.
In paralel cu expozitiile sale personale, artista lucreaza in momentul de fata la un proiect artistic international, intitulat Alice in wonderHand, impreuna cu alti doi artisti romani : Ion Barbu (arte vizuale) si Mihai Barbu (fotografie).

Site personal: http://www.petramarian.com/crbst_1.html

Expozitie deschisa în orarele ICR Paris, de luni pâna vineri, de la 10:00 la 13:00 si de la 14:00 la 18:00.

17389_1_3 17389_3_3 17389_4_3 17389_5_3