Pavel Grosu (1) Pavel Grosu (2) Pavel Grosu (3) Pavel Grosu (4)

Vernisaj 27 martie, ora 19.00

Emergence

Pictura lui Pavel Grosu este o investigație organică a unei realități recognoscibile în care materia picturală se subordonează unui univers dominant figurativ. Lumea de forme pe care artistul o explorează este extrem de versatilă ca și plasticitate, fiind inspirată de colaj ca tehnică a organizării suprafețelor. Figurativul trăiește alături de abstract într-o relație de complementaritate, elementele nonfigurative funcționând ca puncte de emergență a formelor componente în lumea imaginată de artist.

Pictorul operează în lucrările sale cu conceptul de exformație, jonglând cu informația vizuală cunoscută și deopotrivă necunoscută privitorului. Îl invită la a-și imagina configurări posibile, pornind de la zone nonfigurative și ajungând la un figurativ interpretat. Intervențiile de natură abstractă, aproape grafică, devin niște celule – elemente ce sugerează un simbol al începutului –  în compozițiile picturale care se dezvoltă înspre un imaginar ce vizează corpul uman și universul în care acesta ființează. Configurațiile celulare nu au caracter decorativ, spațializându-se și având adâncime – asemeni găurilor negre cosmice. Universul pictural și totodată grafic al artistului poartă privitorul de la microcosmos la macrocosmos prin compoziții ce explorează spargerea formei și juxtapunerea de planuri asemeni tehnicii colajului.

Picturile lui Pavel Grosu sunt sensibile prin cromatică și subtilitatea dispunerii suprafețelor, fiind însoțite de forță de expresie prin gesturile și tușele picturale. Calitatea imaginii de a se detașa de colaj – caracterizat de fragmentare în alăturarea de elemente – și a se coagula ca și pictură fără nuanțe decorative sau mixare artificială de pată plată cu pată vibrată conferă autenticitate și forță demersului artistic.

Căile de receptare vizuală și conceptuală pe care pictorul le deschide spre interpretarea lucrărilor sale pornesc de la experimentarea cu elemente ale realității. Acestea sunt recompuse în spațiul plastic, pornind de la conceptul de emergență a formei și ideii. Artistul explorează un univers de sensibilități printr-o pictură puternică, executată în forță, relevând trăire și visceralitate în expresia cromatică.

Drd. Ada Muntean, Curator Visual Kontakt

ASOCIAȚIA VISUAL KONTAKT

ROMÂNIA – ORADEA

Galeria Visual Kontakt – Strada Albacului nr. 54, Oradea

Laborator Visual Kontakt – Strada Republicii nr. 47, Oradea

Nr. tel.: 0040/745 – 205 729

E-mail: [email protected]

Site: http://www.visualkontakt.ro/

Facebook: https://www.facebook.com/visualkontakt.ro