Galeria de Arta a Uniunii Artistilor Plastici din Romania (UAPR), Filiala Baia Mare a gazduit, marti, 3 februarie, vernisajul expozitiei personale de arta plastica “Mai mult sau mai putin abstract” a tanarului artist Paul Covaci, membru stagiar al UAPR. Inspirate din cotidian, lucrarile baimareanului intriga atat prin materialele folosite, cat si prin viziunea artistului, de cele mai multe ori satirica.

Sursele de inspiratie si le gaseste in viata de zi, in articolele din ziare si reportajele de la TV, dar toate acestea sunt redate apoi, cu migala, in fiecare taietura a granitului si fiecare atingere a marmurei.

“Viata de zi cu zi, ceea ce citesc in ziare, ceea ce vad la televizor, cam asta este sursa mea de inspiratie, rupturile din cotidian. Desi expozitia se declara a fi abstracta, pana la urma ea are niste substraturi care dau inspre o arta figurativa”, a marturisit Paul Covaci.

Paul-Covaci-(7) Paul-Covaci-(1) Paul-Covaci-(6) Paul-Covaci-(5) Paul-Covaci-(4) Paul-Covaci-(3) Paul-Covaci-(2)

Materialele folosite de tanarul artist sunt si ele neconventionale, de la coji de arahide la rasina cu fibra de sticla, de la obiecte already made, la lemn, marmura si granit.

“Expozitia este atipica, prin materialele pe care le foloseste, dar si prin modul de abordare, de multe ori satiric, cu ajutorul caruia doreste sa evidentieze situatia existenta la nivel mondial. Avem de-a face si cu sculptura dar si cu arta decorativa tridimensionala, motiv pentru care il felicit pe Paul Covaci, primul dintre stagiarii nostri care a facut pasul spre o expozitie personala”, a declarat presedintele UAP Filiala Baia Mare, Laura Ghinea.

Tehnicile folosite de Paul Covaci sunt fragmentarea si colajul, artistul avand tendinta de la micsora suprafata sculpturilor, spre maximum de volum.

“Exista, la Paul Covaci, doua tendinte. Una de a miscora suprafata sculpturii si a tinde spre un ou, spre maximum de volum. Aceasta da o explozie interioara si o forta spatiala incredibila sculpturilor, amintind de acea expansiune cosmica ce a pornit de la o simpla pietricica, o aluna vopsita si apoi s-a creat tot universul. Aceasta tendinta de crestere o avem in noi si se vede si in lucrarile artistului”, a declarat Ioan Marchis directorul Directiei Judetene pentru Cultura Maramures.

Expozitia poate fi vizitata la Galeria de Arta a Uniunii Artistilor Plastici pana in 24 februarie, de luni pana vineri, intre orele 10.00 si 18.00.