Destaque Expo Cerâmica v.finalLocuri unde voi fi

expoziţie de ceramică de Cristina Bolborea

la Museu Nacional de Machado de Castro

Joi, 15 ianuarie 2015  18:00 – Duminică, 26 aprilie 2015

Cristina Bolborea va vernisa la Coimbra, in Portugalia, expoziţia Locuri unde voi fi care, doar în Lisabona, a avut mii de vizitatori.

Pe data de 15 ianuarie 2015, la orele 18h30, cu prilejul Zilei Culturii Române, Museu Nacional de Machado de Castro, din Coimbra, în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Lisabona, organizează vernisajul expoziţiei de ceramică Locuri unde voi fi a artistei vizuale Cristina Bolborea.

După ce a zăbovit aproape şase luni în muzeul-etalon al ceramicii, Museu Nacional do Azulejo, din Lisabona, la propunerea Departamentului General al Patrimoniului Cutural din Portugalia, expoziţia artistei române va fi deschisă si la Coimbra, într-un spaţiu muzeal de referinţă, aflat la răspântia simbolică dintre Sé Nova şi Universitatea din Coimbra, una dintre cele mai vechi şi mai prestigioase instituţii de învăţământ din Europa.

Până pe data de 26 aprilie, în sala de expoziții a muzeului vor putea fi vizitate piese din ceramică, sticlă și metal, grupate în cicluri cu nume enigmatice (Ochiul furtunii, Covoarele maeștrilor, Ace de chiparos,Mă numesc turcoaz sau Bijuterii din cutia neagră). Prezenta expunere a fost regândită, după simulări succesive, realizate de artistă şi de specialiştii muzeului, în acord cu geometria şi spiritul noii amplasari. Specializată în arta ceramicii și cu o vastă experiență în domeniu, Cristina Bolborea “nu se lasă mângâiată de încrederea în bunăvoinţa zeului focului”. Ea îşi concepe creaţia într-un mod care nu scapă o clipă de sub control, reuşind să-şi traducă, întotdeauna precis, tăios, intenţiile. Acele ei de chiparos, fantasmele ei livreşti sau mitologice sunt exact ceea ce şi-a dorit să fie: fâşii foşnitoare de ţesătură, plăci porţelanate cu miros de răşină, duhuri volatile ferecate în platoşa dură a ceramicii. Păstreaza, altfel spus, toată poezia şi forţa viziunii, în ciuda lungului lanţ de calcule mentale şi de slalomuri printre imprevizibile, care le-au dat chip sensibil. Locuri unde voifi este o efigie tematică a acestei puteri de a prevedea, de a şti cum arată viitorul, de a presimţi posibilul. Chiar şi acela al unei reaşezări a bijuteriilor sale ceramice într-o altă matcă expoziţională decât cea pentru care fuseseră concepute iniţial.

Cristina Bolborea este o artistă cu o bogată activitate profesională. A obținut titul de doctor în Arte Plastice și Decorative la Universitatea Națională de Arte din București, instituție în cadrul căreia, începând cu anul 2009, este profesor și cercetător. Cristina Bolborea este curator pentru expoziții de artă decorativă contemporană la Galeriile Orizont, Galateea (din București) și Centrul Cultural Palatele Brâncovenești (Mogoșoaia). A expus individual și a participat la diverse expoziții colective.