Afis: Patricia Teodorescu
TBA @ Time Factory#10, initiat si coordonat de Csapo Reka Dup, in cadrul Departamentului de Sculptura a UNA Bucuresti, a gazduit joi 18.12.2014 cursul sustinut de Patricia Teodorescu (#3).
Evenimentul a fost conceput de Patricia Teodorescu si structurat in doua parti: In prima parte, au fost invitati Diana Dulgheru/Minim si Laurian Bardos/Sintax cu doua instalatii perfomative audiovizuale intr-un live performace .
In partea a doua a avut loc in cadrul workshopului un performace live/landart,
Conceput de Patricia Teodorescu si realizat cu Reka Csapo Dup alaturi de cursantii Calarasu Maria Lorena, Gabriel Botez, Taicutu David Gabriel impreuna cu participantii la workshop.
La acest eveniment s-au alaturat Raluca Ghideanu si Irinel Anghel cu un Performance realizat impreuna cu participantii.
Time based art este o disciplină nouă în artă, cae se poate traduce prin sintagma Arte-bazate-pe –timp.
E o modalitate artistică de exprimare, care foloseşte ca şi componentă de bază în elaborarea operelor timpul, folosind diferite medii şi tehnici astfel încât opera de artă să fie în continuă transformare, sau să implice factorul timp în aşa măsură încât inteferenţa între privitor şi timp să determine esenţial contemplarea sa. Ca modalităţi de exprimare ea include instalaţiile, lucrările chinetice, performance-ul, video-art, happening, şi alte medi.
Acest curs pilot doreste sa popularizeze si sa faca cunoscut TBA prin workshop-ul numit Time Factor(y), ca aceasta sa fie introdus in sistemul academic.
Time Factory se ocupa in patru segmente diferite de tematica plastica dupa cum urmeaza.
Mixed media sculpture/instalatie/proiecte; Reka Csapo Dup
Videoart/instalatie; Patricia Teodorescu
Alive Art/Performance ; Irinel Anghel si Raluca Ghideanu
Audio sfera/Sound-design; Mihai Plamadeala
Reka Csapo Dup, titulara sectiei de sculptura a UNA Bucuresti, a absolvit Academia de Arta, departamentul de sculptura clasa profesor, Mircea Spataru, Dup Darie, momentan fiind conducator de an in cadrul aceluiasi department.
Scurta selectie al activitatii profesionale
2010 22-a Conferinta International de Sculptura, Londra, UK, Simpozion de pictura Patras, Greca. Simpozion de pictura, Babylon, Irak- Expozitie de pictura Ministerul Culturii, Bagdad Irak, 2011 Expozitie de sculptura, Centrul Cultural Maghiar, Bucuresti/ Simpozion de sculptura, Morges , Elvetia- Expozitie de sculptura, Geldrop, Olanda, – ZOOmania, MNAC, Bucuresti, 2012 Eclectic 1000, Fundatia Lowendal, Bucuresti, AFB Bucuresti, Bienala de la Grotagglia, Italia- 2013 Teracota 1000, Galeria Galateea, Bucuresti, Galateea azi, Palatele Brancovenesti, Mogosoaia- 2014 Nihil sine U.N.A. dea, Centrul Artelor Vizuale, Bucuresti, curator- 2014 Expozitia A&R(T) Centrul Cultural Maghiar- Arte in Bucuresti, Povestea Timpului, video/instalatie-performance, – Expozitie de grup MNAC, Unarte 150 de ani, – YICCA Elvetia, Concurs International de arta- T.I.N.A. Concurs International de arta
Patricia Teodorescu a studiat la Universitatea Naţionala de Arte Bucureşti, departamentul de sculptură, profesor Napoleon Tiron. Lucreaza video, instalatie, multimedia, sculptura. A expus la Muzeul Naţional de Artă Contemporană Bucureşti, România, la NGBK, Berlin, Germania, la Casino Luxemburg – Forum d’art contemporaine, Luxemburg, la Renaissance Society Chicago, SUA, la The Kitchen, NYC, SUA, la Centrul Contemporan de Artă Konkordia, Vršac, Serbia, la Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal, Sibiu, România. A primit în 1997 bursa pentru sculptură a Uniunii Artiştilor Plastici din România, şi în 2005 premiul 1 oferit de Centrul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti, România.
Irinel Anghel (Bucuresti, 1969)
Artist interdisciplinar, compozitoare, performance artist, improvizator care lucreaza cu sunete, materiale, cu corpul uman, care provoaca experiente, bazandu-se pe explorare intuitiva, pe lucrul prezent in “fabrica lui ACUM”.
Are diplome universitare, masteruri si doctorat in compozitie si muzicologie la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti si si-a sustinut teza programului postdoctoral in anul 2013 cu o lucrare dedicata interdisciplinaritatii (Dizolvarea granitelor in gandirea si practica artistica contemporana).
Lucreaza ca performance artist si ca artist experiential din anul 2008 investigand si provocand prin creatiile sale transformarea limitelor, a conventiilor, explorand relativitatea perceptiilor sau dinamica relatiilor dintre exterior si interior, dintre artist si public, dintre corp si obiect.
Raluca Ghideanu absolventa a UNA Bucuresti Departamentul Sculptura , clasa profesor Paul Vasilescu, Raluca Ghideanu lucreaza in domeniul sculpturii, a instalatiei, al obiectului sculptural, cat si in design interior. Are numeroase participari si expozitii atat in tara cat si in strainatate, si recent a debutat si in simpozion de sculptura monumentala in metal.
Colaboreaza cu Irinel Anghel in liveart si performance, atat ca performer cat si creatoare de instalatii.
Mihai Plamadeala este absolvent al UNA Bucuresti sectia Istoria si Teoria Artei si este critic de artă , curator, artist vizual, muzician.
El este Preşedintele Asociaţiei Culturale Nomen Est Omen, fiind autor la revista Observator Cultural (rubrica de Arte Vizuale), si colaborator la revistele Arta, Dilema Veche şi Ceramics Now.
Are numeroase participari in sesiuni stiintifice din tara si strainatate cat si o impresionanta activitate editoriala, si curatoriala.
Este premiat al Uniunii Artiştilor Plastici din România pentru cronică expoziţională (2012) si detine Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din România pentru curatoriat “Vasile Drăguţ” (2012)
La evenimentul TF(y) #10 au participat la invitatia Patriciei Teodorescu si
Diana Dulgheru – minim – a studiat grafica la Universitatea de arte plastice, decorative si design din Iasi. Pornind de la o educatie care implica desenul si compozitia figurativa, estetica a evoluat catre o abordare minimalista care include tehnologia ca mediu de expresie. A lucrat cu medii ca fotografia, desenul, instalatia si mai tarziu instalatia performativa care exploreaza relatia dintre sunet si forma, vizualizarea sunetului si posibilitatile estetice ale erorii tehnologice.
https://www.youtube.com/watch?v=0aiB9o9SBTo
Bardos Laurian – syntax -a studiat in cadrul Facultatii de psihologie medicala a universitatii Titu Maiorescu , Bucuresti si este influentat psihologia perceptiei si de teoria gestalturilor care conecteaza forma spatiala (geometrica) de forma temporala (melodie-sunet) afirmand prioritatea intregului asupra partilor. Studiind aspectele sinestezice ale perceptiei, este preocupat de studiul budismului ZEN , concentrandu-si atentia spre gasirea un limbaj plastic multidimensional, direct si epurat formal, intr-o estetica “post -digitala” .
https://www.youtube.com/watch?v=0aiB9o9SBTo
foto Lucian Muntean
Live interactive performance, invitati Diana Dulgheru – MINIM si Laurian Bardos – SYNTAX, in cadrul proiectului Acustic Objects.
credit@Patricia Teodorescu
Live Performance Time Factory cu Irinel Anghel si Raluca Ghideanu
credit@Patricia Teodorescu
Live Performance/ land art , workshop practic cu Reka Csapo Dup, Patricia Teodorescu si studentii Lorena Calarasiu, Taicutzu David, si Gabriel Botez.
credit@Patricia Teodorescu
credit@Pop Cassandra
credit@Crina Athanasiu
Recent Comments