aLT-AER-01ALT AER

Jan Švankmajer & Grupul Suprarealiștilor Cehi și Slovaci

11 decembrie 2014  – 31 ianuarie 2015

Vernisaj: 11 decembrie 2014, 18:00, UNAgaleria (Strada Budișteanu 10, București)

Retrospectiva Jan Švankmajer: 12-14 decembrie 2014, ora 19:00, Cinemateca Eforie (Strada Eforie 2, București)

Expoziția ALT AER (OTHER AIR), conținând lucrări ale celor mai importanți artiști suprarealiști din Cehia și Slovacia,precumși ale invitațilorspeciali, artiști din România,va ajunge pentru prima data în România. Evenimentul va fi însoțit și de o retrospectivă a filmelor regizate de Jan Švankmajer.

Grupul Suprarealiștilor Cehi și Slovaci este astăzi cel mai mare grup suprarealist din lume. Născut în 1920 la Praga, cu numele inițial de Asociația culturală Devětsil ( Brusture ), Grupul Suprarealiștilor din Cehoslovacia (Skupinasurrealistů v ČSR), cum s-a numit din 1934, avea să marcheze într-un mod important viața culturală a Cehoslovaciei.

După ocuparea teritoriilor cehe de către Germania nazistă (1939) și mai târziu, după lovitura de stat a comuniștilor din Cehoslovacia (1948), grupul a activat în ilegalitate. Odată cu invadarea Cehoslovaciei de către trupele Pactului de la Varșovia din August 1968, orice apariție publică a grupului este interzisă prin lege iar membrii și adepții săi aveau să fie direct sau indirect persecutați. Cu toate acestea, Grupul a continuat să reziste timp de încă 20 de ani.

Ieșind din ilegalitate in anul 1990, Grupul a început să organizeze expoziții colective, atât pe teritoriile Cehiei și Slovaciei, cât și în străinătate (Franța, Marea Britanie, Germania, Rusia, Ungaria, Grecia). În 2014, Grupul Suprarealiștilor Cehi si Slovaci are 24 de membri. Unul dintre cei mai activi este celebrul artist ceh Jan Švankmajer.

Lucrările lui Jan Švankmajer acoperă numeroase medii artistice. Un suprarealist auto-proclamat, el e cunoscut mai ales pentru filmele sale de animații și ficțiune, care au influențat în mare măsură artiști ca TerryGilliam, frații Quay și mulți alții. Švankmajer și-a câștigat reputația pentru utilizarea distinctivă a tehnicii stop-motion și capacitatea lui de a face filme suprarealiste, coșmarești și, în același timp, amuzante.

Realizările lui Jan Švankmajer și ale celorlalți artiști membrii ai Grupului Suprarealiștilor Cehi și Slovaci vor putea fi văzute pentru prima data în România, între 11 decembrie 2014 și 31 ianuarie 2015 la UNAgaleria, în București.

Expoziția ALT AER va fi însoțită de retrospectivafilmelor lui Švankmajer, între 12 și 14 decembrie, la Cinemateca Eforie, in București. Proiecțiileîncep zilnic la ora 19:00.

Artiști: Jan Švankmajer, Eva Švankmajerová (†),Martin Stejskal, Karol Baron (†), Jan Daňhel, FrantišekDryje, JakubEffenberger, Jan Gabriel, Ivan Horáček, Lucie Hrušková, Josef Janda, Jan Kohout, LeonidasKryvošej, KateřinaKubíková, Roman Kubík, Andrew Lass, Albert Marenčin, PřemyslMartinec, RadimNěmeček, KateřinaPiňosová, Bertrand Schmitt, Bruno Solařík, LudvíkŠváb (†),Václav Švankmajer, Roman Telerovský, KristýnaŽáčková, Gheorghe Rasovszky, Dan Stanciu, Iulian Tănase, Sasha Vlad.

Curatori: RadkaProšková, Bruno Solařík

 

Expoziție organizata de Centrul Ceh București.Mai multe informații pe www.czech-it.ro.