Florentina Voichi_modernism_bannerFlorentina Voichi îşi plaseazǎ imaginile într-o realitate mai largǎ decȃt cea a reprezentǎrii, imortalizǎrii şi interpretǎrii. Nici memoria, fie ea transfiguratǎ, nu reprezintǎ miza finalǎ a artistei. Ceea ce o intereseazǎ este punerea în context cromatic a unor idei construite prin mijloace grafice. Subiectul care alimenteazǎ suita portretelor colective Mamǎ & Fiu, tema principalǎ a Transmigrǎrilor este desprinderea, privitǎ ca rupere implacabilǎ şi ireversibilǎ a unei legǎturi organice. Faptul presupune durere, agonie, pe alocuri disperare, negociere, dar şi împǎcare cu situaţia; în fine, acceptare. Toate aceste stǎri sufleteşti sunt înfǎţişate într-o serie de lucrǎri care afirmǎ individualitatea fiecǎreia dintre ele. Avem de-a face cu o succesiune de paşi distincţi, dintr-o aceeaşi cǎlǎtorie tematicǎ. Jocul constantelor şi al variabilelor este controlat printr-o rigurozitate morfologicǎ asumatǎ.

Mihai Plǎmǎdealǎ, critic de artǎ, curator

Centrul de Cultura “George Apostu” din Bacau organizeaza, in perioada 13 – 14 noiembrie 2014, cea de a XX-a editie a Simpozionului National de Estetica, desfasurata sub genericul “Apostu 80 – Centrul Apostu si invitatii sai de onoare”.

Simpozionul va debuta joi, 13 noiembrie, la ora 17.00 cu vernisajul expozitiei “Transmigrari” a artistei Florentina Voichi, pictorita si scriitoare in acelasi timp. Festivitatea de deschidere va continua cu lansarea albumului de arta “Transmigrari” editat de Centrul de Cultura “George Apostu” si a volumului “Cartea pictorei”, de Florentina Voichi. Va fi decernata Diploma de Onoare si Titlul Prieten al Centrului “George Apostu” .

O importanta deosebita revine lansarii numarului 43 al revistei de cultura “Vitraliu” care si-a propus, pe de o parte, sa aduca in prim-planul cititorului activ mari figuri istorice, culturale, artistice, literare, iar pe de alta parte, sa-i onoreze cum se cuvine pe unii dintre contemporanii nostri, care chiar implinind o varsta respectabila, n-au incetat sa influenteze, prin scrisul si prin dinamica prezentei lor sociale, cultura romaneasca de azi.

Expozitiile de arta plastica, spectacolele literare sau muzicale, conferintele realizate in cadrul Simpozionului National de Estetica vin sa intregeasca tinuta de exceptie a acestui proiect, in profund consens cu deosebita intensitate emotionala provocata de omagierea personalitatii patronului spiritual al Centrului, George Apostu.

Invitatul de onoare al acestei editii este Leonard Rachita, renumit sculptor, fotograf , profesor de sculptura si de arte decorative, stabilit la Paris. Alaturi de activitatea sa artistica, marcata de expozitii personale in galeriile din Paris, Vermont sau Cairo si de expozitii colective la Tokyo, New York, Sydney sau Barcelona, sculptorul manifesta un interes real pentru simpozioanele de sculptura, fondand in anul 1986 AISS – Asociatia Internationala a Simpozioanelor de Sculptura, si sustine conferinte pe tema simpozioanelor de sculptura si locul lor in contextul artei contemporane in Statele Unite, Mexic, Siria.

Vineri va avea loc la Universitatea “George Bacovia”, de la ora 10.30, Conferinta Nationala de Estetica pe tema “Apostu 80 – Centrul Apostu si invitatii sai de onoare”, ocazie cu care va fi readus in discutie adevarul hegelian ca “obiectul esteticii este frumosul in arta”, din perspectiva unor prestigiosi profesori universitari, academicieni, cercetatori si critici literari.

De la ora 17.00, la Teatrul Municipal Bacovia, in cadrul Spectacolului Cartii, Gheorghe Iorga va prezenta cea mai recenta traducere din limba persana din opera scriitorului SAdegh HedAyat, “Ingropat de viu”. Vor vorbi cu aceasta ocazie poetul Dan Petrusca si criticii si istoricii literari Vasile Spiridon si Adrian Jicu.

In cel de-al doilea act al spectacolului de la Teatrul Municipal Bacovia se va desfasura ceremonia de decernare a Diplomei de Excelenta si Premiului Centrului de Cultura “George Apostu” pentru anul 2014, urmata de concertul de gala sustinut de Cvartetul Passione (Bucuresti), compus din: Diana Jipa – vioara I, Cristina Pasa – vioara a II-a, Madalina Penciu – viola, Violeta Tuta-Popescu – violoncel. Vor fi interpretate lucrari de Michael Mc Leen, Astor Piazzola, Carl Jenkins, Peter Martin, Scott Joplin.

Evenimentul este organizat de Centrul de Cultura “George Apostu” in parteneriat cu Fundatia Bacovia, Universitatea “George Bacovia” din Bacau, Consiliul Local si Primaria Bacau, Teatrul Municipal Bacovia si Consiliul Judetean Bacau.

Partener asociat: Libraria Glissando.

Parteneri media: TVR Iasi, Radio Iasi si cotidianul Desteptarea.

Programul Simpozionului:

Joi , 13 noiembrie

Ora 17.00 Centrul de Cultura “George Apostu” Bacau

Deschiderea oficiala a Simpozionului National de Estetica, editia a XX-a

*Vernisajul expozitiei Transmigrari – Florentina Voichi

*Spectacolul cartii :

* lansarea albumui de arta Transmigrari – Florentina Voichi

* prezentarea volumului Cartea pictorei de Florentina Voichi

* lansarea numarului 43 al revistei de cultura Vitraliu

*Ceremonie de decernare : Diploma De Onoare si Titlul Prieten al Centrului “George Apostu”

Vineri , 14 noiembrie

Ora 10.30 Universitatea “George Bacovia” din Bacau , Aula Moldova

*Conferinta Nationala de Estetica “Apostu 80-Centrul Apostu si invitatii sai de onoare”

Ora 17.00 Teatrul Municipal Bacovia

* Spectacolul cartii :

SAdegh HedAyat – Ingropat de viu, Editura Polirom, Traducere din limba persana si note de Gheorghe Iorga

* Ceremonie de decernare : Diploma de Excelenta si Premiul Centrului de Cultura “George Apostu” pentru anul 2014

* Spectacol de gala: Cvartetul Passione