Afis-Centenar-Muzeul-Satului-George-Stefanescu-Ramnic-web-01

În 2014 se împlinesc 100 de ani de la naşterea pictorului George Ştefănescu-Râmnic, una dintre personalităţile-surpriză în  recitirea istoriei recente a artei româneşti. După o carieră de scenograf la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, artistul a evoluat, în discreţia concentrată a atelierului bucureştean, spre libera abstracţie cromatică. În anii ’30–’60, Ştefănescu-Râmnic era afiliabil amprentei lui Dărăscu. Apoi, în Germania, după vârsta de 75 de ani, cu o longevitate spectaculoasă, pictorul a marcat un salt stilistic pe care ne bucurăm să-l semnalăm publicului şi specialiştilor. Grădina Zburătorului, expoziţie cu un caracter retrospectiv, dă o nouă încărcătură de sens colecţiei de familie, remarcabil organizată de Fundaţia întemeiată de fiul artistului. George Ştefănescu-Râmnic devine astfel, în posteritatea recuperată, purtătorul unei formule stenice de colorism pe trame de figurativ, treptat stilizat armonic.

Iată ce remarca criticul de artă Dan Grigorescu în 1987, în prefaţa albumului pe care Editura Meridiane îl dedica artistului: „Identitatea stilistică a picturii lui George Ştefănescu ar putea fi căutată prin raportare la un neoprimitivism al senzaţiei, al emoţiei şi, deopotrivă, al formulărilor plastice. Este matca în care se întâlnesc, pentru el, lecţia întemeietorilor de modernitate (Gauguin, Van Gogh) şi formulele vizuale de postbizantinism rusticizat, oferite de pictura ţărănească pe sticlă.”

Marţi, 28 octombrie 2014, în Sala Mitiţă Constantinescu a Palatului Băncii Naţionale, a avut loc prezentarea publică a albumului monografic de pictură, grafică şi scenografie Discreta frumuseţeGeorge Ştefănescu-Râmnic (1914–2007). Expoziţia, curatoriată de criticul de artă Aurelia Mocanu şi de arhitectul Radu Ştefănescu, fiul artistului, se  va redeschide cu o amploare considerabilă (cca 100 de lucrări cvasi-inedite), la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, în 6 noiembrie 2014, la ora 17, în cadrul Seriei muzeale „Restitutio”.

Grădina Zburătorului – George Ştefănescu-Râmnic (1914–2007), expoziţie însoţită de două evenimente conexe, va putea fi vizitată în Salile H. H. Stahl și Lena Constante ale Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”  până în 15 decembrie.

După vernisajul din 6 noiembrie susţinut de criticul de artă Aurelia Mocanu joi, 13 noiembrie, la ora 16,  se va  decerna Premiul Vasile Drăguţ, acordat tinerilor curatori de Secţia de Critică a U.AP. din România, iar miercuri, 19 noiembrie, ora 16 vă invităm la seara muzeală „Nostalgia atelierului”, oferită de istoricul de artă Ruxandra Dreptu.

Evenimentul expoziţional, organizat cu sprijinul Fundaţiei Pictor George Ştefănescu (www.georgestefanescu.ro), va fi urmat de cocktail.