Candid – se joacă în FESTIVALUL NAȚIONAL DE TEATRU
Distributia: Mihai Dumitrescu, Liliana Gavrilescu, Geo Dinescu, Petronela Purima, Roxana Vișan, Marin Fagu

text: Teatrul Țăndărică

Nuvela lui Voltaire este “citită” cu inventivitate și umor de regizor, iar esența fiecărei întâmplări sintetizează de fapt ideile umaniste despre putere, libertate, iubire, război.

Un spectacol modern, alert, plin de culoare și ritm, jucat într-un amalgam de limbi, lucru care dă o deosebită savoare și care pe lângă mijloacele clasice ale animației folosește tehnica proiecției digitale.

CE ȘI CINE ESTE CANDID?
Cuvântul “candid” vine din latinescul “candidus” care înseamnă alb. Una dintre posibilele interpretări ale numelui este expresia inocenței, a naivității personajului. Candid sau Optimismul, apărută în 1759, este cea mai completă nuvelă filozofică a lui Voltaire și unul dintre cele mai mari succese ale literaturii franceze. Editată de peste 20 ori în timpul vieții autorului și de peste 50 până azi, tradusă pe toate meridianele, lucrarea exprimă poziția scriitorului fața de rangurile nobiliare.

Candid trăia liniștit la baronul Thunder-ten-tronckh, în Westfalia. În castelul acestuia, preceptorul Pangloss afișa un optimism debordant. Candid, îndrăgostit de Cunnigunda, fiica baronului, era molipsit de același optimism. Baronul descoperind dragostea celor doi, îl alungă pe Candid de la castel. Acesta este începutul unui lung șir de nenorociri pentru Candid. Este înrolat cu forța, ia parte la o luptă crâncenă, dezertează și fuge în Olanda. Se întâlnește cu Pangloss, acum bolnav, află că toți din palat au fost masacrați. Fug amândoi în Portugalia, sunt arestați, se reîntâlnește cu Cunigunda, scăpată ca prin minune din masacru, dar care fusese vândută pecenegilor, răscumpărată și obligată să trăiască în casa unui bancher și împărțită de acesta cu Marele Inchizitor. Candid și Cunugunda fug în America, ajung la niște băștinași în Paraguay și peripețiile continuă. În final, Cunigunda și Candid se căsătoresc, deși este bătrână și urâtă.

Opera lui Voltaire a fost sursă de inspirație pentru Leonard Berstein care a scris o operă cu acelasi titlu.

VOLTAIRE (1694-1778)
Pe numele său adevărat François-Marie Arouet, Voltaire a fost o figură proeminentă a iluminismului francez. Poet, dramaturg, romancier, nuvelist, istoric și filozof, el a fost apostolul gândirii libere și s-a născut într-o familie avută. A făcut dreptul, a stat la închisoare, a trăit în exil și a scris mult, lucrările sale însumând peste 30.000 de pagini. A rămas celebru pentru ocara periculoasă adresată tuturor claselor sociale, a fost adeptul toleranței religioase, a crezut în libertatea presei și a cuvântului și a fost alături de Jean Jacques Rousseau, inițiatorul Revoluției franceze. Dintre operele sale amintim: “Scrisori filozofice”, “Tratat despre toleranță”, “Zaire”, “Tratat de metafizică”.

Un spectacol pentru adulți în care păpușile, pe lângă faptul că sunt mânuite cu talent și cu dexteritate de tinerii artiști, au o expresivitate deosebitp subliniind caracterul fiecprui personaj prin caricaturale.

Foto: Lucian Muntean. www.fnt.ro,  partener: NIKON,  aparatura: NIKON D 600, NIKKOR 24-70 mm, f 2.8 G

Resize of candid - Tetrul Tandarica - foto Lucian Muntean _01 Resize of candid - Tetrul Tandarica - foto Lucian Muntean _02 Resize of candid - Tetrul Tandarica - foto Lucian Muntean _03 Resize of candid - Tetrul Tandarica - foto Lucian Muntean _04 Resize of candid - Tetrul Tandarica - foto Lucian Muntean _05 Resize of candid - Tetrul Tandarica - foto Lucian Muntean _06 Resize of candid - Tetrul Tandarica - foto Lucian Muntean _07 Resize of candid - Tetrul Tandarica - foto Lucian Muntean _08 Resize of candid - Tetrul Tandarica - foto Lucian Muntean _09 Resize of candid - Tetrul Tandarica - foto Lucian Muntean _10 Resize of candid - Tetrul Tandarica - foto Lucian Muntean _11 Resize of candid - Tetrul Tandarica - foto Lucian Muntean _12 Resize of candid - Tetrul Tandarica - foto Lucian Muntean _13 Resize of candid - Tetrul Tandarica - foto Lucian Muntean _14 Resize of candid - Tetrul Tandarica - foto Lucian Muntean _15 Resize of candid - Tetrul Tandarica - foto Lucian Muntean _16