„Henwood Library – Archive”

Simon Henwood

30 octombrie 2014 – 30 ianuarie 2015

Galeria de artă contemporană şi design GALATECA

2nd-Henwood-webinvite Transylvanian-kid-4 Transylvanian-kid-3 Transylvanian-kid-2 Transylvanian-kid-1 web_invite_henwoodGalateca găzduieşte joi, 30 octombrie, începând cu orele 19:30 vernisajul expoziţiei lui Simon Henwood, “Henwood Library – Archive”, în prezenţa artistului britanic.

Lucrări de Picasso, Chagall, Goya, Giacometti, Paolozzi, Andy Warhol şi Sir Peter Blake ce fac parte din arhiva artistului şi l-au inspirat în realizarea primului său roman, “Black Arc”, vor fi expuse la Galateca, alături de cele mai noi lucrări ale sale, portrete ale unor copii din Transilvania surprinse de artist în vara anului trecut.

Simon Henwood a expus pentru prima oară în România, la Galateca, în 2013, proiectul “Henwood Library. Din dragoste de carte şi de arte” bucurându-se de un real succes în rândul iubitorilor de artă. Lucrări în guaşă, din seria celor 150 de portrete de adolescenţi, proiecte multimedia, cărţi şi reviste editate sau ilustrate chiar de el, ne-au dezvăluit o parte din latura artistică a lui Simon.

Expoziţia din acest an prezintă în premieră portretele transilvănene în guaşă, o parte fiind subiectul unui proiect ce a fost expus în martie la Galerie Sophie Scheidecker din Paris. Simon ne lasă totodată să descoperim sursele lui de inspiraţie pentru primul roman, „Black Arc”, lucrări de  Picasso, Chagall, Goya, Giacometti, Paolozzi, Andy Warhol şi Sir Peter Blake.

De-a lungul a două decenii Simon Henwood a experimentat pe diferite segmente artistice, de la pictură, desen, fotografii şi cărţi bibliofile la animaţii, videoclipuri artistice, instalaţii şi noile media. Lucrările sale au fost expuse în cele mai renumite muzee şi galerii ale lumii, printre care MOMA (NYC), ICA (London), UCLA Hammer Museum (LA) şi Galeria Sophie Sheideker (Paris) într-o dublă expoziţie semnată “Simon Henwood şi Francis Bacon”. Artistul este cunoscut şi pentru colaborările sale cu muzicienii Kanye West, Rihanna, Alicia Keys, Roisin Murphy, Badly Drawn Boy şi Imogen Heap pentru care a realizat fie videoclipuri, concepte pentru turneele de promovare a albumelor, costumele, scenografia sau designul grafic.

Un highlight al acestei expoziţii va fi proiecţia la Galateca a filmelor singulare şi experimentale din anii ’60 ale lui Andy Warhol – Empire, Sleep, Kiss – incluse în festivalul de film BIEFF 2014 – Bucharest Internaţional Experimental Film Festival. Proiect realizat în partenerial cu Muzeul Andy Warhol din Pittsburgh.

Mai multe detalii:

http://www.galateca.ro/blog/henwood-library-archive-galateca-30-octombrie/#sthash.4ajHSViZ.dpuf

http://simonhenwood.com/

 

GALATECA este e o galerie de artă contemporană și design, un proiect inovator ce alătură artiști, designeri, arhitecți, curatori și oameni de comunicare. Deși încă tânără în peisajul spațiilor culturale, Galateca a reușit să se plaseze pe harta națională și internațională prin proiecte absolut inedite. Am pornit de la ideea de a crea un loc viu şi de a activa un spaţiu ideal poziţionat în cea mai frumoasă piaţă a Capitalei. La GALATECA relaţia dintre privitor şi creaţia artistică îşi va câştiga întâietatea vis–a–vis de expunerea clasică şi impersonală a operei de artă.

Am avut colaborări internaţionale: cu renumitul artist britanic Simon Henwood, cu artistul româno-norvegian Timon Botez sau Roberto Coda Zabetta (Italia), Predrag Popara (Serbia) şi Alessio Maximilian Schroder (Italia) (într-o expoziţie colectivă). Galeria a găzduit şi proiecte ale unor importanţi artişti români contemporani: Vlad Țenu, Mircea Roman, Marian Zidaru, Daniela Făiniș, Silviu Oravitzan, Marcel Lupșe, Cătălin Năstăsoiu, Bogdan și Magda Pelmuș.