Deschiderea celei de-a 24-a ediții a Festivalului Național de Teatru a avut loc în Sala Multimedia a Teatrului Național din București, vineri, 24 octombrie, de la ora 21.30. Cu aceasta ocazie a fost vernisată și expoziția “Doina Levintza: Costumul de teatru – de la schiţă la miracol”.
În deschidere au vorbit Marina Constantinescu, directorul Festivalului Național de Teatru, scenografa și creatoarea de modă Doina Levintza, actrița Jacqueline Bisset și Ion Caramitru, directorul Teatrului Național „I. L. Caragiale“ București.
Printre cei prezenți s-au numărat regizori (Lucian Pintilie, Nae Caranfil, László Bocsárdi, Sanda Manu), actori (Dan Puric, Emilia Popescu), jurnaliști (Eugenia Vodă, Marius Tucă), compozitori și cântăreți (Vasile Șirli, Felicia Filip).
O apariție-supriză a fost cea a actriței britanice Jacqueline Bisset, care s-a declarat impresionată de costumele Doinei Levintza: „E fabulos ceea ce văd. Am o senzație stranie când mă uit la aceste costume frumoase, dar imateriale, ca niște stafii care bântuie teatrul. Am citit multe basme când eram mică și probabil că magia costumelor a rămas cu mine de atunci… Sunt foarte fericită să fiu aici!”
Expoziția Doinei Levintza, care poate fi văzută până pe 30 noiembrie, conține schițe, fotografii și costume din spectacolele pentru care a lucrat în ultimii zeci de ani.
„Am făcut un mare efort ca să adun din toate teatrele din țară câte puțin din ce a mai rămas. Fac un apel: Vă rog, păstrați costumele, ca să existe o istorie a teatrului în costume. A fost o muncă imensă să pot face rost de fotografii și de costume ale marilor actori cu care am avut șansa să lucrez. Din păcate, când eram tânără, nu m-am gândit la faptul că aceste costume trebuie să supraviețuiască dispariției actorilor…”, a spus Doina Levintza.
Marina Constantinescu, directorul Festivalului Naţional de Teatru, a spus că și-a dorit mult ca festivalul să se deschidă cu un eveniment major: „Am vrut ca opera unui mare artist să bucure ochiul și privirea, care ne joacă uneori feste. Tot ce vedeți aici este o muncă de trei luni de zile. Și munca Doinei Levintza de o viață. Este o seară foarte specială, pentru că noi ne-am gândit că festivalul trebuie să fie un spaţiu al întâlnirii, un spaţiu în care să fim împreună. Teatrul asta vrea”.
Expoziția a fost gândită de la schiță la spectacol, pentru ca privitorul să-ți poată imagina atelierul, laboratorul creației Doinei Levintza și pașii pe care îi face un scenograf, de la idee, la produs final.
Printre costumele din expoziţie s-au numărat şi cele din spectacolele “Omor în catedrală”, regia Mihai Măniuţiu (1996, Teatrul Naţional Cluj-Napoca), “Richard II”, regia Mihai Măniuţiu (1998, Teatrul Naţional “I. L. Caragiale” Bucureşti), “Femeie adulteră”, regia artistică Ana Boariu şi Camelia Maxim (2008), “Portretul lui Dorian Gray”, regia artistică Dragoş Galgoţiu (2004, Teatrul Odeon), “Viaţa e vis”, regia artistică Dragoş Galgoţiu ( 2010, Teatrul Odeon), “Epopeea lui Ghilgameş”, regia artistică Dragoş Galgoţiu (2009, Teatrul Odeon), “M… Butterfly”, regia artistică Ada Lupu (2000, Teatrul Odeon).
Text: FNT, foto Lucian Muntean, partener: NIKON, aparatura: NIKON D 600, NIKKOR 24-70 mm, f 2.8 G
O necesară corectură: Jacqueline Bisset nu este actriță franceză, ci britanică. Înțelege limba franceză, dar nu îi face plăcere să o și vorbească, tocmai pentru că ține foarte mult la identitatea ei birtanică și la pronunțarea corectă a numelui ei!
O apariție-supriză a fost cea a actriței britanice Jacqueline Bisset,