Adina Plugaru

Duminică, 2 noiembrie, de la ora 18,00, Galeria Mică a Institutului Cultural Român din Veneția găzduiește vernisajul expoziției Spart, răsturnat, căzut, vărsat a artistei Adina Plugaru, curator Roxana Sava. Vizitatorii sunt invitați sa ia parte la un experiment pe tema emoțiilor și interacțiunilor ce se nasc în jurul mesei. Cei care intră în spațiul galeriei vor fi imersați într-un mediu încărcat de stimuli auditivi și vizuali care îi va provoca să regândească rolul arbitrarului în viața noastră. Ei vor fi întâmpinați mai întâi de un obiect fizic, o masă rotundă care păstrează urmele dialogurilor desfășurate în jurul ei, și de fundalul sonor, punctat de sunete-vedetă sugestive. Ulterior vor descoperi desenele autoarei, captive în tăbliile transparente ale unor mese imaginare.

După cum mărturisește artista, “Acest proiect s-a născut din întâlnirea accidentală dintre o cană și un ibric de cafea prea plin”. Evenimentul minor i-a prilejuit Adinei Plugaru o meditație amplă, ludică pe tema nevoii tipic umane de a găsi tipare și explicații chiar și în cele mai aleatorii forme și fenomene. Suntem subjugați de povești, vedem semne și prevestiri în orice formă întâmplătoare, de la stalactite la norii de pe cer; de ce nu, s-a întrebat artista, și în petele de cafea? Pe acestea le-a transformat din amprente ale acțiunilor cotidiene în simboluri presărate pe harta memoriei.

Băutul cafelei este un act plin de semnificaţii. La o cafea se fac declaraţii şi confidenţe, se discută afaceri şi strategii, se desfăşoară un întreg univers de emoţii şi intenţii. De aceea studiul socio-cultural al interacţiunilor ce au loc la masă, în jurul unei ceşti de cafea, poate releva multe nuanţe în atitudinea individului, în necesitatea de a recurge la acest pretext pentru dialog.

În lucrările Adinei Plugaru petele, aceste umile semne ale trecerii omenești, se vor transforma prin intermediul semnului plastic, din simple accidente sau expresii ale unor momente de neatenţie într-un mijloc de dialog, un exerciţiu de imaginaţie. Ele apar în contextul mesei, obiect încărcat de semnificații, simplificat și el până la esență. Limbajul plastic, forma de exprimare aleasă reprezintă doar un punct de pornire, prin care privitorul va putea să-şi reconstruiască interacţiunile, să re-semnifice imprevizibilul şi inexplicabilul din viaţa cotidiană. Perspectiva optimistă a artistei ne prilejuiește un moment fericit de reflecție asupra modului cum abordăm neprevăzutul din viața noastră.

Adina Plugaru a absolvit în 2008 Facultatea de Arte Plastice din cadrul Universității de Arte din București, secția pictura, clasa profesorului universitar Stefan Câlția, cu o licență intitulată “De la fontă la catifea”. În 2009 devine absolventă a cursurilor de masterat în cadrul aceleiași universități. Între anii 2007 si 2009 este preparator în cadrul Universităţii Naționale de Artă Bucureşti, catedra pictură, a profesorului universitar Ștefan Câlția, iar între 2010 și 2012 a fost bursier Nicolae Iorga al Institutului Cultural Român din Veneția. Din 2010 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici.