Olga Stefan si Stefan ConstantinescuSalonul de proiecte vă invită miercuri, 15 octombrie, ora 19.00, la prezentările susținute de Olga Ștefan și Ștefan Constantinescu.
Evenimentul face parte din seria de conferințe, screening-uri, prezentări, discuții, intitulată La seral și organizată de Salonul de proiecte, MNAC Anexa, în lunile octombrie și noiembrie.

Prezentarea propusă de Olga Ștefan, The Imagination as Site for Resistance in Today’s Third Cinema, pornește de la conceptul de Third Cinema dezvoltat inițial la sfârșitul anilor ’60 de Fernando Solanas și Octavio Getino pentru a defini o practică cinematografică ce se construiește în opoziție cu industria de film americană si cu cea “de autor” europeană. Ea va analiza zona de intersecție dintre cinematografie și arta vizuală și va discuta imaginația văzută ca un teren al rezistenței politice în practica artiștilor Ericka Beckman și Ștefan Constantinescu. În continuare, Ștefan Constantinescu va prelua discuția pentru a vorbi despre modul în care manifestulTowards a Third Cinema l-a influențat în producția filmelor sale. El va proiecta filmul său recent Șase pești mari (2013) și va discuta despre tema memoriei în relație cu lucrările sale Arhiva Durerii (2000), Dacia 1300, generația mea (2003), Pasajul(2005), Dacia dragostea mea (2009) și despre cea a intimității, așa cum o tratează în filmele Troleibuzul 92 (2009), Cină în familie (2012) sau Șase pești mari (2013).

Olga Ștefan și Ștefan Constantinescu pregătesc în prezent expoziția personală a artistului, I Dreamt of You So Much That…, ce se va deschide în noiembrie 2014 la Corner College, Zürich.

Olga Ștefan este o curatoare și scriitoare care trăiește și lucrează în Zürich. A curatoriat expoziții cum ar fi Drawing Protest: From Museum Walls to Facebook Walls and Back (Shedhalle Zürich), 2014; Guess Who’s Coming to Dinner: Hospitality as Artistic Practice (The Proposal, Zürich), 2013; Just Another Brick in the Wall: Models for Artistic Production in Romania (Barbara Seiler Gallery), 2012. A scris pentru ArtReview, Art in America, Flash Art, Artslant, Artmargins și altele.

Ștefan Constantinescu este un artist și regizor care lucrează cu diverse medii (film, fotografie, cărți de artist și pictură). În 2009 a reprezentat România la Bienala de la Veneția în cadrul expoziției Seducția intervalului (curator Alina Șerban), alături de Andreea Faciu și Ciprian Mureșan. Trăiește și lucrează la Stockholm și București.

Imagine: video-still din Șase pești mari, courtesy of Ștefan Constantinescu.