Artistul vizual Emil DOBRIBAN din Cluj – Napoca a participat la a 7-a ediţie a “Bienalei internaţionale de artă contemporană în aer liber – Moved Wind” organizată în Kassel, Germania, în perioada 17-31 august 2014.

Dintr-un număr de 140 de aplicaţii din Europa, Asia, Australia, juriul a selectat55 de artişti să prezinte 57 de lucrări gen Instalaţii, Performances, Videos, în două parcuri din Kassel. Expoziţia are ca scop să evidenţieze lucrări în care arta interacţionează cu vântul şi peisajul din regiunea Nordhessen, Germania. Prima editie a fost organizată in 2004.

Proiectul artistic al lui Emil DOBRIBAN a constat dintr-o serie de trei lucrari Land art,cu titlul  generic „Tornado”. Creaţiile au fost realizate în Kassel, pe tema opoziţiei dintre orizontalitatea suprafeţei terestre şi verticalitatea spaţiului aerian. Artistul a continuat o cercetare mai veche, începută cu lucrarea “Confruntation” realizată în 2012 în cadrul Ediţiei a 15-a a „Abiko International Open-Air Art exhibition” din Abiko, Japonia. Artistul a lucrat numai cu materialedin natură. Dânsul s-a folosit de expresivitatea visual-plastică a elementelor vegetale şi a aşezat în relaţii neobişnuite monumentalele trunchiuri de copaci şicrengi.

001a-emil-dobriban 001b-emil-dobriban 001c-emil-dobriban 002-emil-dobriban 003-emil-dobriban 004-emildobriban 005-emil-dobriban 006-emildobriban 007-emil-dobriban 008-emil-dobriban 009-emil-dobriban 013-emil-dobriban 014-emil-dobribanEmil Dobriban a absolvit ca Şef de promoţie în anul 1988 Institutul de artă plastică, actuala Universitate de arte vizuale şi Design, Cluj, Secţia Pictură. În prezent este Conferenţiar la această Universitate, secţia Pedagogia Artei. A câştigat bursa /ajutor de creaţie pentru tineri absolvenţi a UAP, secţia Pictură, pe anul 1989. Alături de lucrări de pictură, începând din anul 2002 creează şi expune lucrări de Land art la manifestări expoziţionale internaţionale din România, Polonia, Franţa, Ungaria, Japonia, Germania.

Imaginile aparțin arhivei personale a artistului.