01_Eastern_Connection_artists credit Eastern Connection 2013

Fundația Gabriela Tudor organizează în perioada 16 august – 23 septembrie 2014 a doua etapă a programului de colaborare româno-japoneză în domeniul dansului contemporan „Eastern Connection”, reunind artiști, producători, organizatori de festivaluri și critici de dans din cele două țări. Inițiat de coregraful Cosmin Manolescu, proiectul se desfășoară pe durata a doi ani, în perioada 2013-2015.

Dezvoltarea unei colaborări artistice de grup reprezintă pilonul Eastern Connection în 2014. Coregrafii Cosmin Manolescu și Zan Yamashita, alături de performerul Mihaela Dancs și criticul/ scriitorul Takao Norikoshi lucrează timp de o lună la dezvoltarea proiectului artistic început la București în toamna 2013. Rezidența artistică se derulează la Kinosaki și Tokyo și se va concluziona cu o prezentare work in progress în zilele de 16 și 17 septembrie 2014 la Tokyo. Prezentarea are loc în cadrul festivalului Dance New Air organizat de partenerul principal al proiectului, Teatrul Aoyama din Tokyo. Spectacolul rezultat va avea premiera în 2015 în România și Japonia.

Două conferințe susținute de artiștii participanți sînt organizate în conexiune cu rezidența de lucru din Japonia, iar coregraful Cosmin Manolescu va susține un atelier deschis studenților în cadrul festivalului Dance New Air.

Faza pilot a programului „Eastern Connection” a avut loc la București și Cluj în perioada august – septembrie 2013, și a inclus o rezidență de lucru a artiștilor, o platformă de reflecție destinată explorării posibilităților de colaborare artistică dintre România și Japonia, reunind profesioniști ai dansului din cele două țări, conferințe, prezentări și spectacole. Au participat: Zan Yamashita (coregraf), Mikiko Kawamura (coregraf), Shinji Ono (producător al Trienalei de Dans de la Tokyo și director al Teatrului Aoyama), Takao Norikoshi (critic de dans și scriitor), Ayako Miyake (manager) // Cosmin Manolescu (coregraf), Mihaela Dancs (performer), Mihaela Michailov (critic de dans, dramaturg), Ștefania Ferchedău (director de program ZonaD/ Eastern Connection), Miki Braniște (director al festivalului Temps d’Images festival din Cluj).

Eastern Connection este un program inițiat și organizat de Fundația Gabriela Tudor în parteneriat cu Teatrul Aoyama din Tokyo, și finanțat de The Saison Foundation, Tokyo. Parteneri asociați sînt Centrul Internațional de Artă din Kinosaki și Asociația Colectiv A/ Festivalul Temps d’Images din Cluj. Cu sprijinul Institutului Cultural Român din București și al Ambasadei României din Tokyo.