SHOEting Stars: Muzeul Kunst Haus Wien prezintă o expoziție dedicată exclusiv încălțărilor

Muzeul Kunst Haus Wien dedică o expoziție inedită unei teme mai puțin obișnuite pentru o instituție de artă: încălțările. Mai exact este vorba despre design experimental de încălțăminte, expoziția aducând în fața publicului peste 220 de exponate ale unor designeri șiartiștidin întreaga lume, printre care se numără și bine-cunoscutul designer român Mihai Albu. Pantofii expuși sunt fie piese-unicat, fie au fost produși în serii foarte mici. Expoziția este completată de instalații, fotografii și materiale video.

INSA, Anything goes when it comes to shoes, UK, 2010

INSA, Anything goes when it comes to shoes, UK, 2010

Mihai Albu, Deconstruct, 2010 c Mihai Albu

Mihai Albu, Deconstruct, 2010 c Mihai Albu

Mihai Albu, Twin heels 2011 c Mihai Albu

Mihai Albu, Twin heels 2011 c Mihai Albu

Naim Josefi and Souzan Youssouf Melonia shoe Sweden 2010, Photo Andreas Larsson and Daniel Stigefelt

Naim Josefi and Souzan Youssouf Melonia shoe Sweden 2010, Photo Andreas Larsson and Daniel Stigefelt

Sol Alonso Brooms Belgium 2012 photo David Collart

Sol Alonso Brooms Belgium 2012 photo David Collart

Intitulată sugestiv „SHOEting Stars”, expoziția pornește de la ideea că, indiferent dacă sunt purtabile sau nu, dacă sunt realizate din lemn sau materiale high-tech, dacă sunt obiecte-fetiș sau obiecte reciclabilile concepute în imprimanta 3D, dacă vor să transmită un mesaj sau vor să provoace, încălțările sunt o sursă inepuizabilă de inspirație pentru designeri, artiști și arhitecți, devenind pentru aceștia subiecte de creație experimentală. Astfel, expoziția de la Kunst Haus Wien tratează încălțările nu doar ca pe obiecte de modă, ci și ca pe obiecte de design. Printre exponate se numără încălțări concepute ca sculpturi în miniatură, încălțări cu potențial socio-critic, încălțări cu referințe istorice sau încălțări care la prima vedere nici nu par a fi încălțări. Pantofii expuși ies din tipare datorită formei neobișnuite sau a materialelor exclusiviste folosite.

Expoziția este structurată în grupuri tematice, granița dintre artă, meșteșug și design fiind aproape inexistentă. Partea de intrare este dedicată încălțărilor viitorului. Spre exmplu, designerii suedezi Souzan Youssouf și Naim Josefi demonstrează că tehnologia sustenabilă poate „merge” și pe tocuri: primul pantof haute couture, realizat la imprimanta 3D, îmbracă piciorul ca un schelet extern. După purtare pantoful poate fi reciclat și se poate realiza un nou model. Un alt capitol al expoziției este intitulat „Summertime”: ideile extravagante vin în contact cu cerințele de zi cu zi. În cadrul secțiunii „Natural Masterpieces” stau în centrul atenției materiale mai puțin obișnuite pentru încălțări, precum metalul, sau motive ironice împrumutate din lumea animalelor. Dramatic și sălbatic, puternic simbolic și plin de pasiune – așa ar putea fi descriscapitolul „Walk on the Dark Side”: negrul – în special în combinație cu albul – a inspirat mereu lumea modei și a designului. Pe de altă parte, secțiunea „Fashion Victims” este dominată de roșu, roz și mult sclipici. Tenișii și adidașii ocupă și ei un loc bine stabilit în lumea modei, ca simbol al stilului străzii (street style) – lor le este dedicată secțiunea „Across the Universe”.

Expoziția „SHOEting Stars” de la Kunst Haus Wien este realizată în colaborare cu Muzeul GRASSI pentru Artă Aplicată din Leipzig. Expoziția poate fi vizitată până pe 5 octombrie 2014.

COMPRESS

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.