Suzana FantanariuAsociaţia „Memorialul Revoluţiei” din Timişoara vă invită la Galeria 89, situată în incinta sediului nostru de pe str. Oituz Nr. 2B la vernisarea expoziţiei 89 din Uşă/un Proiect de artă şi memorie a Suzanei Fântânariu.

Vernisajul va avea loc în data de 6 iunie 2014, ora 18.00.

Titlul acestei expoziţii, încearcă să aducă în atenţia publicului interesat de istorie Revoluţia Română din anul ’89, ce a izbucnit la Timişoara şi s-a extins în întreaga Românie.

89 din Uşă „Galeria 89” este un proiect gândit pentru „Memorialul Revoluţiei din Timişoara” împreună cu Traian Orban şi Pavel Vereş şi năzuieşte să fie mai mult decât o galerie de artă. Ceea ce ar însemna un spaţiu simbolic în care artele plastice evocă momentul 0 al României democratice dar, mai ales,interpelează timişoreanul de azi să mediteze la ceea ce a mai rămas din Decembrie 1989. Iar întrebările nu se vor neapărat confortabile: Cât a mai rămas din noi, cei de atunci? Ce am făcut cu Revoluţia de la Timişoara? Unde au ajuns speranţele noastre? Ce sau Cine ni s-a deschis, Ce sau Cine ni s-a închis în tot acest sfert de veac ce s-a topit de atunci? Cum ar trebui să le ţinem memoria vie celor ce au plecat? Iată de ce expoziţia Doamnei Suzana Fântânariu, „89 din Uşă”, este nu doar cea mai inspirată alegere de a inaugura acest spaţiu al unei Memorii încă nevindecate, ci singura! Pentru că atunci, în Decembrie 1989, noi, timişorenii, ne-am luat Neamul în spate şi am trecut, cu el, prin Poarta, Bolta, Strunga, Uşa dintre Somn şi Viaţă. Semn, simbol al trecerii, al vămii dintre un Afară şi un Înăuntru, al unei bariere dintre Sacru şi Profan, Cer şi Istorie, frică şi eroism, dictatură şi libertate, viaţă şi moarte, Uşile transfigurate de Doamna Suzana Fântânariu rescriu cu forţă şi patetism acest întreg alai de semnificaţii. De emoţii. De reprimări. De mirări în faţa unui miracol. De fantasme. De umbre vii ale celor ce nu mai sunt printre noi. De nori. De remuşcări. De speranţe. De iubire, frică, nebunie şi mîntuire. Cât din acestea mai pâlpâie astăzi? Doar dumnevoastră, cei ce le vedeţi aici şi în gând, ne puteţi spune. Şopti.

Marcel Tolcea