noaptea-muzeelor_MAILÎn data de 17 mai a.c., 11 muzee, galerii și instituții de cultură din Timișoara vor avea un program special dedicat Nopții Europene a MuzeelorAcesta este un proiect de succes inițiat de Ministerul Culturii din Franța, ajuns la cea de-a zecea ediție. Patronat de Consiliul Europei, UNESCO și Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM), evenimentul este sărbătorit în acest an, de aproximativ 3.000 de muzee din Europa, dintre care peste 100 din țara noastră.

În România, programul intitulat “Noaptea Muzeelor 2014. Aceeași noapte, scenarii diferite” este coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor (RMNR) având ca parteneri Muzeul de Artă Timișoara și Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

Pentru prima oară, Muzeul de Artă Timișoara se va implica în acest eveniment internațional în calitate de partener oficial al Rețelei Naționale a Muzeelor din România, fiind coordonator al circuitului muzeal din Timișoara care va include: Memorialul Revoluţiei, Muzeul Satului Bănăţean, Muzeul Catedralei Mitropolitane, Galeria Mansarda a Universității de Vest din Timișoara, Galeria Calina, Fundaţia Interart Triade, Casa Artelor, Galeria Calpe, Jecza Gallery, Galeria Helios a Uniunii Artiştilor Plastici și, desigur, Muzeul de Artă Timișoara.

Sîmbătă, 17 mai a.c., Muzeul de Artă Timișoara va fi deschis între orele 16.00-02.00, iar accesul va fi gratuit pentru toți vizitatorii. Programul va cuprinde:

 

  • Spectacolul „Ariciul”, în regia lui Dio Zoltán, realizat de Teatrul pentru Copii şi Tineret „Merlin”, ora 16.00;

 

  • Vernisajul expoziţiei „Două secole de sticlărie europeană în colecţia Muzeului de Artă Timişoara”, curator Marcela Oprescu, ora 19.00;

  • Recitalul de pian „Nocturne”, de Frédéric Chopin, interpretă Andreea Olariu, Filarmonica Banatul, ora 21.00;

 

  • Vizitarea expozițiilor permanente de Artă contemporană din Banat, Pictură europeană, Artă modernă românească, Colecția Corneliu Baba, precum și a expoziției de afișe “Film Poster Is not Dead”.