Expozitie BRASSAI BRASOVEXPOZITIE  BRASSAI/BRASOV
relaţia dintre imagine şi pagina imprimată

Realizată de studenţii Şcolii superioare de artă din Bretagne – Rennes, sub coordonarea profesorilor George Dupin şi Olivier Lebrun.

Vernisaj:

BRASOV 26 martie, ora 18.30, Alliance française de Brasov

CLUJ-NAPOCA 27 martie, ora 17, Institut français de Cluj-Napoca (în curte / dans la cour)

Brassaï / Brasov este rezultatul cercetărilor efectuate de studenţi în design grafic ai Şcolii de Artă din Bretagne şi oferă o lectură inedită şi transversală a operei imprimate a fotografului Brassaï, interogând relaţia dintre lucrarea fotografică şi suportul său. Selecţia paginilor prezentate s-a făcut din peste patruzeci de lucrări şi reviste la care Brassaï a contribuit în timpul vieţii sale. Ea stă mărturie a culturii grafice a unei epoci, cu utilizarea anumitor tehnici tipografice, a unor tehnici de imprimare (heliogravură), a colaborărilor cu artişti (Picasso) sau cu scriitori de renume (Henry Miller).

Invitându-l pe Brassai (născut Gyula Halász) la Cluj şi la Brasov, oraşul său natal, al cărui nume l-a şi împrumutat ca şi artist, prezentăm pe pereţii oraşelor povestea vieţii sale concomitent cu istoria fotografiei, care îi datorează multe. Cărţile publicate de editura Arts et Métiers graphiques precum Parisul Noaptea în 1933, demonstrează parti pris-urile grafice (legare, alegerea hârtiei, tehnica de imprimare) care traversează istoria la fel ca şi opera fotografică a artistului.

George Dupin, Olivier Lebrun, Profesori ai Şcolii Superioare de Artă din Bretagne – Rennes