Asociaţia Visual Kontakt organizează, în cadrul galeriei Visual Kontakt – Str. Albacului nr 54, Oradea  – vernisajul Secvențe de iubire semnat Anca Badea ce va avea loc vineri, 28 martie 2014, ora 19.00 şi la care vă invităm să ne onoraţi cu prezenţa.Anca Badea secvente de iubire

Secvențe de iubirede Anca Badea este o confesiune vizuală marcată de sensibilitate și căldură feminină. Preocuparea artistei în această serie de lucrări se dezvoltă în jurul nucleului intim al cuplului, având ca centru iubirea, manifestată prin gesturi, atmosferă, tăcere încărcată de sens.

Demersul artistic se centrează petema iubirii și a manifestării particulare a acesteia în cotidianul contemporan, artista concentrându-se pe înfățișarea unor “instantanee” din  viața de zi cu zi a mai multor cupluri de îndrăgostiți. Atmosfera cromatică este caldă, discretă, invitând privitorul parcă pe ascuns, printr-o gaură de cheie, să descopere universul unor oameni care au o legătură specială, dincolo de cuvinte. Misterul pe care Anca îl sugerează în pictura ei merge mână în mână cu tăcerea care nu stingherește,ci „locuiește” firesc existența unor oameni care se iubesc.Seducția pe care artista ne-o propune este duală: vizual-senzorială, prin execuție picturală, virtuozitate și rafinament cromatic și la nivel de idee – seducția care are loc între bărbat și femeie. Fie că e vorba de o înfățișare totală a corpurilor sau doar la nivel de detaliu, senzualitatea este discretă, atingerea dintre bărbat și femeie fiind mai mult sugerată, decât arătată explicit. Nu distingem o atmosferă erotică sau sexualizată, de consumare fizică a relației de cuplu, ci mai degrabă un preludiu sau un moment de tandrețe încărcat de sensibilitate și candoare.

Trupurile, gesturile, obiectele devin doar simple sugestii în jocul iubirii, privitorul fiind astfel provocat la diverse interpretări și configurări de scenarii, situații. Artista abordează subiectul iubirii într-o atmosferă feminină, rafinată. Privitorul este invitat să contemple în primul rând frumusețea feminină în scene de tandrețe, aceasta fiind un factor-cheie în “descifrarea” eternului mister ce gravitează în jurul dragostei dintre bărbat și femeie.

În viziunea Ancăi Badea, iubirea – împreună cu visele, credința și arta – oferă omului un refugiu împotriva cruzimii existenței istorice, conferind vieții starea de grație a transcenderii.Pentru ea, iubirea nu consumă omul, ci îl înalță, îl face mai bun. Prin iubire, omul se împlinește și devine “complet” la modul plenar.

Ada Muntean, Curator Visual KontaktVernisaj Visual Kontakt - Anca Badea (1) Vernisaj Visual Kontakt - Anca Badea (2) Vernisaj Visual Kontakt - Anca Badea (3) Vernisaj Visual Kontakt - Anca Badea (4) Vernisaj Visual Kontakt - Anca Badea (6)