Petre Anghel – expozitia de pictura “Ierusalimul etern” de la Galeria ArXpert, de joi, 13 martie 2014, orele 19.00.

Omul universal a murit. Asa zic apologetii erei hiperspecializarii si a fast living-ului cu o mana pe iPhone si alta pe o doza de Cola. Haida de, asta-i nostima, raspunde Petre Anghel uitandu-se la mainile lui. Una-i manjita de cerneala, alta, de vopseluri.
Petre Anghel nu-i o creatie fictionala. Dar daca ar fi fost, mi-ar fi placut sa fie a mea! Totusi, Petre Anghel e un personaj in carne si oase. Cand se numara bobocii, il gasiti expunand fervent cate o teza sau evocand cu candoare memoria lui Noica sau Preda in fata studentilor sai, intr-unul din amfiteatrele Universitatii. Altfel, foilor le vine greu sa ramana albe sub ochii lui. Scrie poezie, proza, critica literara, studii de comunicare si cultura. Treaba e ca asa o tine de vreo sapte decenii. Pe deasupra, mai si picteaza!
Una peste alta, Petre Anghel e genul de om pe langa care nu poti sa treci fara sa pastrezi ceva. Eu l-am cunoscut in studentie si spun cu mana pe inima ca nu as fi aceeasi daca nu s-ar fi intamplat asa. Fara dumnealui, poate ca as avea impulsul sa scriu, dar nu as fi deprins cum sa o fac. Fara dumnealui, poate ca as urma doctoratul, dar nu pe cel pe care mi-l doream. Fara dumnealui, as avea aceleasi sensibilitati, dar nu as sti cum sa fac din ele tarii.
De la Petre Anghel, pastrez cursuri, carti si mai ales sfaturi pentru viata. Sa zicem ca daca eu as fi Teodosie, el ar fi Neagoe Basarab! De joi incolo, sper sa pastrez si un tablou semnat Petre Anghel pentru ca de la ora sapte are expozitie de pictura la Galeria ArtXpert, pe strada Putul lui Zamfir, nr. 45. Tot la Galeria ArtXpert, tot gratie dumnealui, imi place sa ma opresc din dragoste pentru arta contemporana si pentru taifasul de buna calitate cu un om de care ma leaga o intelegere comuna asupra lumii si vietii impartasita cu afectiune prieteneasca, Eugene Al Pann. Nu il ratati. Nu ratati nici expozitia de pictura “Ierusalimul etern” de la Galeria ArXpert, de joi, 13 martie 2014, orele 19.00. Nu il ratati pe Petre Anghel. Unul ca el nu se naste nici macar o data la o mie de ani, ci doar o data. Dar renaste necontenit!

Text de Ana Mizil

Fotografie: Lazar Dinu

petre anghel