corner

Galeria Calina are plăcerea să prezinte
Solo Show

Arantxa Etcheverria

Corner

10 februarie – 14 martie 2014

Deschiderea: Luni, 10 februarie, 18.00

În contrast cu direcțiile digitale și multimedia se poate argumenta că desenul a devenit o paralelă majoră pentru contemporaneitate. Artiștii care lucrează acum într-o manieră neierarhizată cu multiple practici, tehnici, tehnologii i-au schimbat rolul. Cele mai importante concepte ale desenului contemporan au devenit intenționalitatea și lipsa barierelor. Desenele pot fi sculpturi, instalații, desenele încorporează agenda video și filmul. Modul în care faci imaginea este la fel de important ca imaginea însăși.

DESENUL SANS RIVAGES este o platformă, despre gândirea în desen, despre desenul contemporan ca idee și proces, propusă de Galeria Calina artiștilor Arantxa Etcheverria /10 februarie – 14 martie/, Gili Mocanu /24 martie – 24 aprilie/, Patricia Teodorescu /20 octombrie – 27 noiembrie/, Sebastian Moldovan  /8 decembrie – 15 ianuarie/ în acest an.

Rațională și academică în orientare, Arantxa Etcheverria pleacă de la un proiect constructivist-concret al lui Marcel Iancu pentru casa bancherului Solly Gold. Proiectul conține întrebări riguroase despre spațiu, forma, linie. Pentru investigațiile ei estetice Arantxa Etcheverria folosește sistematic, ca pe un șablon, logica compozițională a grilei, a grilajului configurat geometric, a liniilor delicat serializate. Având o relație particulară și elegantă cu minimalismul, Arantxa Etcheverria propune iregularități subtile în ton și textură, discreția diagramelor și o simplificare contemplativă. Conturul lucid structurează compoziția, în spatele compoziției existând însă mereu un nivel de siguranță.

Curator Liviana Dan

Arantxa Etcheverria s-a născut în Franța și din 2006 trăiește și lucrează în București, România. A studiat scenografia la Teatrul Național din Strasbourg / Franța și arta vizuală la Villa Arson, Nisa / Franța. A avut expoziții personale la Galeria H’art, București, 2009 și în spațiul Anexa al Muzeului Național de Artă Contemporană, București în 2013.

Galeria Calina este un spaţiu independent, dedicat artei contemporane.

Galeria Calina susţine Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021