Che Guevara cu trabucul în gură, Pablo Picasso în timpul unei coride, Alberto Giacometti în atelierul său – fotografiile artistului elvețian René Burri au făcut înconjurul lumii, Burri fiind considerat unul dintre cei mai importanți fotografi din a doua jumătate a secolului al 20-lea. Galeria Ostlicht din Viena îi dedică artistului, ajuns la vârsta de 80 de ani, o amplă expoziție ce reunește atât fotografiile sale alb-negru, cât și pe cele color, prezentate pentru prima oară în Austria. Expoziția intitulată „Viață dublă” este deschisă între 17 ianuarie și 15 martie. Titlul expoziției face referire la o afirmație de-a artistului: „Ca fotograf am dus o viață dublă – una alb-negru și una color”.

Opera lui Burri nu se întinde doar asupra unei perioade impresionantede șase decenii, ci acoperă și toate tipurile de fotografie documentară: de la reportaj la eseu, portret precum și fotografie de arhitectură și de peisaj. Dar înainte de toate opera lui Burri stabilește o punte între lucrări realizate la comandă și proiecte personale, între jurnalism și artă.

Rene Burri_Bahia_ Brazilia 1977_copyright_ Rene Burri _Magnum Photos Rene Burri_ErnestoCheGuevara_Cuba_1963_copyright_ Rene Burri _Magnum Photos Rene_Burri__Havanna__Cuba__1987_copyright_ Rene Burri _Magnum PhotosRené Burri se numără printre protagoniștii fotografiei color cu aspirații artistice. Ceea ce îl diferențiază însă de majoritatea artiștilor fotografi interesați de culoare este faptul că în nici una dintre lucrările sale utilizarea culorii nu este motivată doar de intenții formale. Întotdeauna se ascunde un mesaj social, politic sau istoric, care destul de des reiese abia din titlu. Un alt element prin care Burri se distanțează de majoritatea fotografilor care utilizează culoarea este faptul că el reflectează asupra culorii și o regândește. Ca fotojurnalist Burri face afirmații clare, ca „artist” interesat de jocul formelor și al culorilor iubește însă confuzia, ghicitorile, misterul. Ferestrele și oglinzile joacă un rol important în fotografia sa color, ele dublează lumea, devenind labirinturi pentru ochi. Și tema „imagine în imagine” apare cu regularitatre în lucrările artistului elvețian.

Pe lângă fotografiile color galeria Ostlicht expune și cele mai cunoscute lucrări alb-negru ale lui René Burri. Ba mai mult, pentru prima oară sunt prezentate și scurtele istorii care stau în spatele acestor celebre fotografii.

COMPRESS