‘Glimpses of Infinite Symmetry’ de Vlad Țenu

4 – 28 Februarie 2014

Expoziție de artă contemporană

Galeria de artă contemporană și design GALATECA

Minimal_Complexity_Vlad_Tenu_London_06 MinimalComplexity2_VladTenu_08-795x391 Minimal-Complexity-Vlad-Tenu-01-795x523 Vlad-Tenu-Galateca-6februarie Alveolata_2_7_Vlad-Tenu_01-795x529 Alveolata-3.7-Vlad-Tenu-03-795x529Joi, 6 februarie, orele 19.30, Galateca vă invită la vernisajul expoziției “Glimpses of Infinite Symmetry”. Expoziția alătură o serie de instalații realizate de Vlad Țenu, ce s-au născut în urma unor procese de cercetare în design dedicate genezei formei și spațiului. O parte din aceste lucrări au fost expuse anterior la diverse galerii din Londra, printre care și Arup Phase2, Testbed1 sau Surface Gallery, artistul realizând și o instalație nouă, special pentru proiectul de la Galateca.

În procesul său creativ, Vlad Țenu se inspiră din natură, utilizând algoritmi ce simulează fenomene precum auto-organizarea materiei, conservarea energiei, a echilibrului sau noțiuni precum “complexitate minimală”. Lucrările sale sunt, de fapt, o combinație de matematică, design și artă. Artistul ne povestește care este procesul care stă la baza practicii sale: “Plecând de la o lucrare de disertație pe care am susținut-o la Bartlett School of Architecture, prototipurile din seria „Minimal Complexity” sunt bazate pe un concept matematic care se referă la o familie de suprafețe extrem de interesante, numite “minimale”. Sunt geometrii periodice care nu se intersectează și care se extind la infinit. Explorând oportunitățile ce pot fi deschise de acestea în arhitectură și design, am ajuns să le simulez prin metode algoritmice alternative, după modelul dinamicii bulelor de săpun și să le construiesc cu ajutorul tehnologiilor digitale.”

Toate instalațiile sale sunt modulare, fiind realizate dintr-un anumit număr de componente care se repetă. Unele sunt făcute din sute sau chiar mii de piese, care sunt îmbinate urmând un principiu de simetrie multi-dimensională, creând instanțe ale acestor suprafețe continue care, teoretic, pot fi extensibile la infinit.

Vlad Țenu este un arhitect de origine română stabilit la Londra. Experimentele sale se axează pe integrarea tehnologiilor digitale în procesul de proiectare, ce implică metode generative de design, tehnici digitale de fabricație și design interactiv. Proiectul său intitulat “Minimal Complexity”, câștigător al Concursului REPEAT Tex-Fab 2010, a fost expus atât în Statele Unite, cât și în Marea Britanie în cadrul a două evenimente de amploare internațională: London Festival of Architecture și London Design Festival în 2012. Ca arhitect recunoscut atât în România, cât și în Marea Britanie, experiența sa profesională acoperă o gamă largă de proiecte și concursuri. În prezent, lucrează la AHMM, iar anterior a lucrat la Surface Architects, ambele companii premiate pentru activitatea arhitecturală cu sediul în Londra. Alături de activitatea sa profesională, Vlad este implicat și în domeniul academic la Bartlett, ca asistent universitar și supervizor de teze de masterat în cadrul programului Arhitectură Adaptivă & Computație. Lucrările sale fac parte din colecții și muzee cunoscute, iar anul trecut Vlad Țenu a expus în premieră în România două dintre instalațiile sale în cadrul EBiennale, manifestarea pe arte vizuale a festivalului George Enescu.

Expoziția “Glimpses of Infinite Symmetry” va fi găzduită de Galateca între 4 şi 28 februarie, iar pe data de 7 februarie va avea loc o prezentare susținută de artist. Cu această manifestare, Galateca continuă seria proiectelor dedicate artei contemporane și designului, promovând limbaje artististice inedite și facilitând întâlnirea publicului cu diverse forme de artă. Intrare liberă.