Aflat in centrul Seviliei, “Reales Alcázares de Sevilla” este un loc fabulos, probabil cel mai deosebit monument de arhitectura maura. Este in patrimoniul mondial UNESCO din 1987. O vizita a palatului iti induce senzatia ca te afli intr-un labirint cu sali, terase, curti interioare si gradini din care iesi uluit.
“Reales Alcázares de Sevilla” este Palatul Regal al Seviliei, fiind cel mai vechi palat aflat in uz din Europa. In centrul complexului se afla Palatul Regelui Pedro I, ridicat aici in 1364, pe locul unui vechi palat maur.
La scurta vreme dupa ce dinastia maura Almohad a preluat controlul Seviliei in anul 1161, au inceput sa fie puse in practica o multime de proiecte arhitectonice foarte ambitioase. Au fost construite bai, turnuri, o moschee si un palat cu aspect de fortareata ce a fost numit Al-Muwarak (cel binecuvantat).
Dupa Reconquista din anul 1364 – recucerirea Spaniei maure de catre crestini – Regele Pedro I a poruncit constructia unui nou palat, Palacio Pedro I, pe locul vechiului palat maur, Al-Muwarak. Mesteri din toata Andaluzia au realizat interiorul in stil maur si au construit gradini si terase foarte frumoase. De-a lungul anilor alti monarhi au continuat sa extinda palatul, rezultatul fiind un complex in care se ameste o multitudine de stiluri arhitecturale. Etajul superior al palatului este inca folosit de Familia Regala a Spaniei.
Accesul in palat se poate face prin Plaza del Trunfo prin Puerta del Leon. Aceasta poarta mare facuta intr-un zid masiv cu rol defensiv este decorata cu un leu heraldic. Poarta duce la Gradina Leului, iar drumul duce mai departe spre o alta curte, Patio de la Monteria. Aceasta si-a primit numele de la vanatorii (monteros) care se intalneau aici cu regele inainte de a pleca la vanatoare. Tot aici se gaseste si Palacio Pedro I, a carui fatada este decorata in stil maur cu arcade inalte.
Urmeaza Patio de las Doncellas, curtea principala a palatului. Acesta era centrul vietii publice in palatul lui Pedro I. Dupa piata care-si trage numele de la domnisoare (doncellas) ce isi petreceau mare parte a timpului aici, se pot vizita mai multe sali: Sala Regilor, Sala lui Carlos al V-lea si Sala Ambasadorilor. Cunoscuta sub numele de Salon de Embajadores, aceasta sala este cea mai frumoasa parte a complexului regal. Sala a fost construita in stil maur de un arhitect sevilan numit Diego Ruiz iar imediat sub domul din lemn se pot vedea portretele regilor Spaniei.
Un stil arhitectural complet diferit poate fi vazut in Salonul Carlos al V-lea unde sala in stil gotic este decorata cu tapiterii si azulejos. O alta sala interesanta este situata in partea de vest de la Patio de la Monteria. Sala Amiralilor (Cuarto del Admirante) este locul in care navigatorii isi planificau calatoriile spre America.
Gradinile regale, cu o vegetatie luxurianta si exotica sunt defapt impartite in mai multe gradini separate, unele dintre ele fiind terasate. Decorarea acestor gradini s-a facut in mai multe stiluri francez, italian si arab. Gradina Iazului are o arcada mare pe marginea unui bazin, cunoscut sub numele de Iazul lui Mercur. In mijlocul acestui bazin exista o mica fantana cu statuia lui Mercur, mesagerul zeilor.
Foto Lucian Muntean, 14 mai 2013, Sevilia, Spania.
Recent Comments