BÁZIS contemporary art space, Cluj-Napoca

“THE CAMOUFLAGING STRATEGY” (Strategia de camuflare)

Simone ZACCAGNINI & Anna GRAMACCIA (Berlin)

Anna Gramaccia The Daysleeper

Anna Gramaccia The Daysleeper

Simone Zaccagnini Parking in East Berlin

Simone Zaccagnini Parking in East Berlin

Detalii eveniment:

Vernisaj: 25 octombrie 2013, 19.00

Adresa: Fabrica de Pensule, str. Henri Barbusse, nr. 59-61, etaj 1, Cluj-Napoca

Valoarea comportamentului mimetic constă în abilitatea de a evita transformarea într-un obiect pasiv pentru vedere. Camuflarea este o strategie naturală de perfecționare a instinctului de supraviețuire, ca răspuns la incertitudinea mediului înconjurător, prin înșelarea ochiului privitorului.

Când contururile dispar și formele sunt ruinate, obiectul supus procesului de observație se contopește cu mediul înconjurător. Dacă un obiect nu poate dispărea pur și simplu, acesta are posibilitatea să-și ascundă prezența, creând o tranziție a informației și disimulându-și prezența reală.

Aici intervine o zonă de confort, un tărâm al intimității în care cineva poate media între impulsul de a revela și acela de a ascunde, între nevoia de a se opune și aceea de a participa.

Camuflarea îi permite individului să fie puțin vizibil, stare care poate fi atinsă printr-o serie de coduri de acces vizuale, permițându-i subiectului să-și stabilească propriile contacte.

Relațiile vizuale și modalitățile de control stabilite prin această forme de ambiguizare reprezintă fața ascunsă a conștiinței colective.

A observa și a fi observat. A simula dispariția.

 

Pentru informații suplimentare, contactați-ne:

[email protected]