Gil Nicolescu expune la Galeria „Dialog”

gil

„Un constructivist consecvent”, artistul vizual Gil Nicolescu, expune la Galeria „Dialog”, de la parterul Primăriei Sectorului 2, începând de joi, 24 octombrie, ora 18.00, în cadrul vernisajului la care sunt aşteptaţi iubitorii de frumos dornici să se (re)întâlnească cu pictorul plecat din ţară în anii 70.
„Gil Nicolescu este un artist care a emigrat în 1976, afirmându-se în Europa, dar mai ales în Statele Unite ale Americii. Acum s-a reîntors acasă. (…) Personal, Gil Nicolescu mă uimeşte că a rezistat tentaţiilor modei şi snobismului, rămânând în cadrele istorice ale domeniului, printre altele din respect faţă de meserie şi din respect faţă de public” – scria Cornel Radu Constantinescu în anul 1998.
Născut la 1 martie 1942 în Bucureşti, Gil Nicolescu a urmat cursurile Facultăţii de Arte Plastice a Institutului Pedagogic Bucureşti, sub îndrumarea pictorilor Rodica şi Iacob Lazăr. După terminarea studiilor combină activitatea de pictor cu grafica publicitară, designul şi predatul desenului în sistemul şcolar românesc. Participă la expoziţii anuale şi bienale din anul 1966, iar din 1969 devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici. Din anul 1976 îşi începe cariera în afara graniţelor ţării, întâi în Germania şi apoi în Statele Unite ale Americii. În palmaresul său sunt înscrise participări la zeci de expoziţii în întreaga lume: Polonia, Italia, Japonia, Iugoslavia, SUA, Franţa, Elveţia etc.
Iată un argument în plus pentru participarea la vernisaj – conform spuselor criticului de artă Tudor Octavian: „ Contemplarea unei picturi de Gil Nicolescu dă clar privirii şi libertate minţii. Deşi imaginea e elaborată, până în punctul în care teoreticul pare să biruie, ea nu forţează niciodată graniţa. Rămâne inteligibilă, prin raportare la real şi e misterioasă – ca orice real de amiază, hotărât de lumină. (…) Într-o lume ce elogiază excepţia, indiferent de calitatea ei, echilibrul lui Gil Nicolescu, având şi memoria statuarului din renaşterea timpurie, trece de neobişnuit. Gil Nicolescu deschide, pentru o întreagă generaţie de talente risipite pe glob, porţile reîntoarcerii acasă”.