„VIENNAFAIR The New Contemporary” reunește  în capitala Austriei, între 10 și 13 octombrie 2013, 150 de galerii și instituții din întreaga lume. De o atenție deosebită se bucură și în acest an arta contemporană din Europa de Est si Sud-Est.

Pentru prima oară instituții culturale tinere din România se află în centrul atenției în cadrul programului special intitulat „Diyalog: New Energies”, sprijinit pentru a treia oară de compania OMV. Prezența instituțiilor românești în cadrul acestui proiect este completată de cea a unor instituții similare din Turcia și Regiunea Caspică.

Club_Electroputere_Mihail_Trifan_04 Experimental_Project_Patricia_Teodorescu_01 Kilobase_Bucharest_Apparatus_22_02 Salonul_de_proiecte_Geta_Bratescu_01 Salonul_de_proiecte_Marina_Albu_01 În acest context, centrul românesc de cultură contemporană „Club Electroputere” din Bucureștiprezintă pentru prima oară lucrările artistului Mihail Trifan, mai puțin cunoscut publicului larg. „Experimental Project”, care organizează printre altele Bienala Internațională de Grafică Experimentală IEEB de la București, expune la târgul de artă contemporană de la Viena lucrările artiștilor Marilena Preda Sânc, Valeriu Șchiau și Patricia Teodorescu. Prezentă în cadrul proiectului „Diyalog” va fi și „galeria nomadă” „KILOBASE BUCHAREST”, inițiată de artiștii Ioana Nemeș (1979-2011) și Dragoș Olea. Aceasta va prezenta publicului lucrări ale colectivului multi- și interdisciplinar de artă și design „Apparatus 22” din București, ale lui Farid Fairuz, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai dansului contemporan din România, cunoscut și apreciat pentru performance-urile, video-performance-urile și fotografiile sale, ale fraților gemeni Carl & Pontus Olsson, care locuiesc și lucreză la Stockholm, precum și ale artistului suedez Tobias Sternberg, care locuiește și lucrează la Berlin. „Salonul de proiecte” prezintă la rândul său lucrările pe hârtie a 42 de artiști. Punctul de plecare al acestei expoziții de grup, ce abordează tematica banilor, a fost lucrarea Marinei Albu, „Dear M., I Try Not to Think of You but I Can’t”. Printre cei 42 de artiști se mai numără Mihuț Boșcu Kafchin, Geta Brătescu, Tudor Bratu, Anetta Mona Chișa & Lucia Tkáčová, Olivia Mihălțianu și Delia Popa. Înafară de celepatrugaleriiromâneștiprezente la „Viennafair“ încadrulproiectuluispecial „Diyalog: New Energies“, Româniava mai fi reprezentată de galeriile „AncaPotersu Gallery“ din Bucuresti, „BARIL“ din Cluj-Napoca, „Ivan Gallery“ din București și „Jecza Gallery“ dinTimișoara. Ba mai mult, încadrul secțiunii intitulate „VIENNA Talks“, care propune un program amplu de dezbateri și discuții cu protagoniști importanți ai scenei de artă contemporană, au fost invitate să participe și curatoarea Anca Mihuleț din Sibiu, precum și Andreiana Mihail, directoarea „Andreiana Mihail Gallery“din Bucuresti. Acestea vor lua parte îndata de 11 octombrie la discuția pe tema „Strong Women in Art“.

„,VIENNAFAIR The New Contemporary’ 2013 creează o rețea în care sunt reprezentate atât galerii cunoscute, cât și galerii tinere, încurs de afirmare. Am reușit să dezvoltăm un format inovativ de târg,cu o ofertă bine individualizată“ explică directoarele artistice ale „VIENNAFAIR The New Contemporary“, Christina Steinbrecher-Pfandt și Vita Zaman.

COMPRESS