derdiedans-foto

Forumul Cultural Austriac în parteneriat cu Teatrul Odeon și Control Club, organizează pentru a doua oară în România, der|die|dans – Austrian Dance Days II.

Evenimentul găzduit de Teatrul Odeon, Calea Victoriei, 40-42, Sector 1, Bucureşti, reunește trei spectacole importante pentru contextul  performativ austriac și european: Come Back (coregrafia Doris Uhlich), We (coregrafia Daniel Zimmerman și Amanda Piña) și Kein Applaus für Scheiße / No applause for shit (de Vincent Riebeek și Florentina Holzinger).

Premergător evenimentului, a avut loc, pe 9 septembrie vernisajul expoziției dorner|dani|dans, ce reunește creațiile fotografilor Willi Dorner/ bodies in urban spaces și Dani Ioniță/ dancing Bucharest – human playful bodies, prin care se prilejuiește o întâlnire între arta fortografică și arta coregrafică, într-un context în care fotografiile au constituit mediul în care au dansat artiștii Ioana Marchidan, Andrea Gavriliu, Ștefan Lupu și Istvan Teglas. Expoziția va rămâne deschisă până în data de 7 octombrie. Aceasta se va închide semnificativ cu Dance a Playful Body (de Andreea Novac, interpretat de Istvan Teglas) un one man show care revelează nenumărate posibilități ale corpului performativ.

 

COME BACK

by Doris Uhlich

75´

Teatrul ODEON

1 oct, orele 19:30

 

Dansatorii de balet profesioniști își pregătesc de obicei retragerea la treizeci de ani. În piesa Come Back, coregrafa Doris Uhlich aduce pe scenă cinci foști balerini ai Operei de Stat din Viena cu vârsta cuprinsă între 56 și 70 de ani. În timp ce alții participau la sfârșitul anilor ’60 și începutul anilor ’70 la demonstrații și happening-uri, ei exersau de dimineața până seara ca elevi ai școlii de balet. Timpul liber era un concept necunoscut pentru acești tineri. Come Back le oferă șansa de a recupera timpul pierdut și de a fi niște tineri rebeli, cel puțin pe scenă. Dansatorii își vor dezlănțui forța care încă le mai definește corpurile într-un flux de mișcări libere, pentru ei neobișnuite, printre altele pe muzica legendelor punk de la Sex Pistols. O tinerețe a bătrâneții care fascinează.

Intrarea pe bază de bilet la casa de bilete a teatrului.

22 locuri

————

WE

by Daniel Zimmerman & Amanda Piña

40´

Teatrul ODEON

2 oct, orele 19:30 & 21:00

Performance-ul WE, în regia coreografei Amanda Piña și a regizorului și artistului vizual Daniel Zimmermann, îi transformă pe spectatori în actori prin proiecția pe scenă a imaginii lor în oglindă, jucându-se astfel cu umor, empatie și fler dramaturgic cu conceptele de recunoaștere, identificare și tipizare.

Intrarea pe bază de bilet la casa de bilete a teatrului.

22 locuri

————

KEIN APPLAUS FÜR SCHEIßE

by Florentina Holzinger & Vincent Riebeek

60 ‘

CONTROL Club

3 oct, orele 20:00

Piesa de deschidere a ediției de anul acesta a festivalului vienez imagetanz în teatrul brut ‒ Kein Applaus für Scheiße (rom. „Nu aplaudați la prostii”) a laureatei cu premiul Prix Jardin d’Europe, Florentina Holzinger, în colaborare cu Vincent Riebeek ‒ s-a bucurat de un fenomenal succes internațional. Piesa tematizează lupta tinerilor artiști pentru atenția publicului și metodele fără limite de a o câștiga, acestea variind de la virtuozitate remarcabilă la diletantism intenționat, fiind lipsite de orice inhibiție a secrețiilor corporale.

Categoric nerecomandat spiritelor sensibile. Controversă cu profunzime!

Intrarea liberă.


Mulţumiri specialeBettinei Kogler – curatorul programului artistic austriac​ şi Ginei Şerbănescu – critic de dans.

Sponsor principal al evenimentului: Petrom

Parteneri: Teatrul Odeon, Control Club, Centrul Național al Dansului, Hotel K+K, Austrian Airlines

Media suport:  Observatorul Cultural, Revista Be where the city is, Decât o Revistă, Revista Zeppelin, Şapte Seri, Deutsche Zeitung, Revista Accente, Igloo Magazine, Nine O´clock, Tataia, Buna dimineaţa, Bucureşti!, Veiozaarte.ro,Think outside the box.ro, RFI, Epa Media, Blitz Tv, Cocor Media Channel, Liternet.ro, Ginger group.ro, Feeder.ro

www.facebook.com/derdiedans     http://www.ciewdorner.at/    www.daniionita.com