Roșia MontanăHărți imaginare, pictură , 100×100 cm, barbotină, acril pe pânză, Lucian Muntean,  2013  – temă în lucru

rosia montana - harti imaginare 02 - 100x100 cm lucian muntean

Exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana ar urma sa inceapa in noiembrie 2016

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere Romania.Potrivit procedurii, acesta va trebui adoptat de Parlamentul Romaniei.

Conformul documentului, principalele masuri propuse in proiectul de lege sunt.

Aprobarea “Acordului privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana”; potrivit acestui acord, actionarul majoritar al RMGC va transfera in etape cu titlu gratuit catre actionarul minoritar controlat de statul roman o cota de 5,69% din capitalul social al RMGC; participatia indirecta a statului roman urmeaza sa ajunga astfel la 25%. Redeventa miniera aplicabila proiectului minier va fi de 6% (fata de 4 % in cazul celorlalte miniere) cu optiunea statului roman de a solicita plata acesteia in natura. De asemenea, investitorul se angajeaza sa intreprinda conservarea, amenajarea si revitalizarea patrimoniului cultural, sa asigure protectia mediului si eliminarea poluarii istorice, sa contribuie la dezvoltarea economica si culturala durabila a comunitatii din Rosia Montana
Declararea proiectului ca fiind de utilitate publica si de interes national deosebit
Mandatarea unor entitati publice sa aduca la indeplinire unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro – argentifere din perimetrul Rosia Montana….
Exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana ar urma sa inceapa in noiembrie 2016, dupa ce planul urbanistic zonal va fi aprobat pana la sfarsitul acestui an, iar participatia statului ar creste cu inca 5,69%, la 25% din actiuni, dar conditionat de emiterea la timp a tuturor autorizatiilor.

Investitorul va plati Guvernului o redeventa de 6% din valoarea productiei, statul avand optiunea de a solicita companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) ca plata redeventei sa se faca in natura, se arata intr-un draft al Acordului intre Guvern, Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Corporation pentru inceperea exploatarii, document aflat inca in lucru.

citeste articol complet: Ziare.com