Primul Concert „Side by Side” din istoria agitată de 55 de ani, a Festivalului Enescu va avea loc luni 2 septembrie 2013 ora 17 la Sala mică a Palatului, în Bucureşti. Vor participa 14 muzicieni ai ansamblului nord-american de tradiţie şi reputaţie Pittsburgh Symphony Orchestra, care vor cânta alături de Camerata Regală sub bagheta lui Vlad Vizireanu, tânăr dirijor nord-american originar din România. Solist la pian este Ben Schoeman (Africa sde Sud).

Programul concertului include Preludiu la unison din Suita I-a de Goerge Enescu, concertul numărul 1 pentru pian de Liszt şi Simfonia a VII-a, a Dansului, de L. v. Beethoven. Bilete se pot cumpăra la www.eventim.ro .

PSO May 2012 (Rob Davidson)

Orchestra Simfonică din Pittsburgh (Rob Davidson)

Concertul „Side by Side” este organizat în parteneriat cu Fundaţia „Enescu and the Americas” din California, SUA, instituţie care şi-a propus să susţină şi chiar să acţioneze concret pentru a face posibile întâlniri pe plan artistic între muzicieni români şi colegi de-ai lor din cele trei Americi, sub patronajul spiritual al marelui şi prea puţin înţelesului compozitor al secolului XX, George Enescu.

Orchestra Simfonică din Pittsburgh (PSO) a fost unul dintre elementele esențiale în peisajul cultural al metropolei nord-americane a oţelului. Cunoscută pentru calitatea artistică, PSO i-a găzduit de-a lungul timpului pe unii dintre cei mai buni dirijori şi muzicieni ai lumii, de la Victor Herbert la maestrul Otto Klemperer, urmat de Fritz Reiner, William Steinberg, André Previn, Lorin Maazel, Mariss Jansons. În prezent, ştafeta conducerii muzicale a acestui reputat ansamblu a fost preluată de austriacul Manfred Honeck.

Camerata Regală s-a născut la 13 decembrie 2009 printr-un concert de muzică românească, găzduit de Sala “George Enescu” a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi este formată din tineri muzicieni cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, marea majoritate fiind studenţi şi absolvenţi ai acestei instituţii. Camerata Regală evoluează cu sau fără dirijor şi are ca scop principal promovarea muzicii româneşti, atât prin abordarea creaţiei compozitorilor consacraţi, cât şi prin prezentarea în primă audiţie a lucrărilor muzicale contemporane. De asemenea, orchestra are în repertoriu lucrări din întreaga istorie a muzicii universale.

Foto Camerata Regala

Camerata Regala

Ben Schoeman este unul dintre cei mai apreciaţi pianişti sud-africani. A câştigat numeroase premii, între care în 2008 Marele Premiu la Concursul Internaţional de Pian de la Pretoria, competiţie organizată de UNISA, cea mai mare universitate sud-africană, apoi în 2009 Premiul Întâi şi Medalia de Aur la Concursul Muzical „Liga Artelor din Commonwealth” precum şi Premiul Tinerilor Artişti oferit de Standard Bank din Africa de Sud. În 2011 a obţinut Premiul KikNet Fiesta şi Trofeul Kanna, ca răsplată pentru interpretările sale de excepţie oferite în cadrul  Bicentenarului Liszt. El vinela Bucureşti după ce a câştigat luna aceasta un premiu Special la Concursul de Pian de la Cleveland şi după un maraton de recitaluri în aceaastă săptămână la Festivalul din Edimburgh.

 

Vlad Vizireanu s-a născut la Constanţa şi a plecat în SUA la 6 ani. A studiat pianul şi arta dirijatului iar în prezent pregăteşte Teza de Doctorat în „Arte Muzicale şi Conducerea Orchestrei” la Arizona State University. Este Dirijor Asociat şi Director Muzical Desemnat la Scottsdale Baroque Orchestra. În 2009 a cucerit Premiul Întâi la Concursul de Dirijat Orchestre de Cameră din Sankt Petersburg, după care a fost invitat de Maestrii Sian Edwards şi Charles Peebles la prestigiosul Festival St. Magnus unde a dirijat Simfonia a IV-a de Ceaikovski şi Uvertura la opereta Liliacul de Johann Strauss la pupitrul Orchestrei BBC Scoţia. În martie 2013 Vlad Vizireanu a dirijat Orchestra Strings Lucerne la finalul Cursului de Măiestrie Artistică ţinut de Bernard Haitink, iar imediat după aceea a fost desemnat Dirijor Invitat la reputatul Festival Muzical Chautauqua din Statul New York.

Vlad Vizireanu Enescu 2013

Vlad Vizireanu Enescu 2013