FânFest a intrat în linie dreaptă! Mai puțin de o două săptămâni ne despart de cea de-a opta ediție a festivalului campaniei Salvați Roșia Montană. Zeci de evenimente sunt în pregătire, participanții fiind așteptați să ia parte între 15 și 18 august 2013 la concerte, spectacole de teatru, evenimente speciale, expoziții, filme, literatură, tururi ghidate, târg țărănesc, o zonă dedicată copiilor și un forum social de activism.

Afis_FanFest2013
Concerte cu mesaj social

Artiştii cu mesaj social şi atitudine critică iau parte și în acest an pro-bono la FânFest. Vor continua  să provoace, să scuture conștiințe pentru trezierea la lumea reală, lumea din versurile şi muzica lor, lumea Roşiei Montane, a protestelor împotriva gazelor de şist, lumea abuzurilor poliţieneşti, a tinerilor fără viitor, a bătrânilor dormind în scări de bloc, a funcţionarilor corupţi şi a politicienilor şi mai corupţi. Fără a fi o lume frumoasă, artiștii spun povestea lumii în care trăim. Şi tot ei, ce țin viu spiritul civic, s-au anunţat responsabili de ritmurile muzicale ale festivalului:

Mushroom Story / Luna Amară / Norzeatic & Avant’N’Gard / Blanoz / IPR /Aria Urbană /Travka / Sky Swallows Challenger / ZadaR / Trei parale / Shadowbox / Celalalte Cuvinte/ Methadone Skies / Burning Table / Kaleidonescu / Omu Gnom / Justice Nowhere / Theory of Mind / DJ’s: ZO (Subfeleac) / Us (Kaya Foundation) / Low Freq / High Kulture (Saga, Vru Dubz) / Deeproots / Kiddiez / Limun / Mad Liquid / Nerub / Padre / Phase3 / Dj Socol / Nicotine Nuns / Mark.

În așteptarea FânFest, Mihnea de la Luna Amară își licitează trompeta pentru strângerea de fonduri necesare festivalului, iar Norzeatic și IPR, fiecare în parte au dedicat Roșiei Montane câte o piesă însoțită de un videoclip.

Teatru Civic

Anul acesta la FânFest secțiunea de teatru și performance anunță reprezentații, instalații audio, circ în stradă și ateliere cu mesaj social. Publicul este invitat să creeze, alături de artiști, un spațiu social comun în care Roșia Montană este în prim plan.

Compania italiană Motus va realiza un performance și ateliere dedicate participării lor în cadrul FânFest, intitulat „Is this land mine?”. Proiectului i se vor alătura și artiștii activiști de la Teatro Valle Occupato (TVO), de asemenea din Italia. În completare, CIRCA propune o serie de interacțiuni cu publicul care să-i facă din nou pe clovni periculoşi, să-i aducă înapoi în stradă, să le redea spiritul critic, de nesupunere civică şi funcția socială care au avut-o o dată: capacitatea de a deranja, critica şi vindeca societatea. Maria Balabaş revine la festival cu o narațiune sonoră bazată pe înregistrări de teren făcute la Roșia Montană în 2012 – FânFest sound story. Programul include și un spectacol de teatru documentar „Del duma, Vorbeşte-le despre mine” în care poveştile a patru femei de etnie romă se îmbină cu muzica tradiţională romani. În încheiere, Vera Ion prezintă one-woman show-ul „Refuz să cresc. Dacă puteți face o mică donație” ce descrie anxietatea și războiul continuu cu ei înșiși pe care îl trăiesc tinerii din România, neînțelegând care sunt locul și valoarea lor într-o societate în care e aproape imposibil să supraviețuiești dacă lucrezi ca artist. ‘Legământ copacului’ este un atelier de improvizaţie teatrală prin intermediul căruia actorul Paul Socol propune publicului interacțiunea senzorială cu natura din Roșia Montană.

 

Evenimente speciale la FânFest

Evenimentele speciale reunesc proiecții de filme mute acompaniate de muzică live, concerte de orgă, percuție orientală și sud americană și proiecții foto. The Wind este un experiment cvasi-improvizat, live, de (re)construire a coloanei sonore a filmuluiVântul (SUA, 1928). Restaurarea orgii de la Biserica Unitariană din Roșia Montană prilejuiește reinaugurarea sa printr-un concert al Ciprianei Smărăndescu. Şoapte şi poveşti din nopţi închipuite aduce la festival interferenţe muzicale persano-afro-americane. Iar Geamăna Tripping prezintă un proiect inedit: Dan Tăuțan a vizitat Geamăna și a făcut fotografii, surprinzând într-o manieră realistă și apăsătoare un sat ce își trăiește ultimile clipe – Geamăna, satul distrus de exploatarea de cupru de la Roșia Poieni. Agonia redată vizual este întregită de concertul formației Junetrip.

Teatru Civic este un proiect cultural finațat de Administrația Națională a Fondului Cultural.

 

Programul festivalului va fi actualizat permanent pe pagina www.fanfest.ro
Contact pentru presă: Tudor Brădățan, tel. 0745 370 524, email: [email protected]

 

Partneri media: TVR CLUJ, Radio Cluj, Cotidianul, Voxpublica, Kamikaze, Formula AS, Zile si Nopti, 7 Seri, Radio Republika Verde, GiZiRadio, TOTB, VICE, Metalhead, BestMusic, Cluj.info, Modernism.ro, Veiozaarte, Tillate, BroNews, slicker.ro, port.ro, CRITICATAC, Greendex, Ecomagazin, Banana Society, Feeder.ro, Decat o Revista, Revista Arte si Meserii, Travis Tourism, cooperativatraditionala.ro, Tentomania.com, codpress.ro, alternativ.ro, agenda.ro, Transylvania Heaven, Observatorul Cultural, Bihor Online, Jurnal Bihorean, Bihari Napló.