Brudascu_C_by_MC_2013De sâmbătă, 10 august  2013 artistul Corneliu Brudașcu va expune timp de o lună în cadrul expoziţiei Mircea Cantor: Q.E.D. la Muzeul Național de Artă Contemporană . (VERNISAJ începând cu ora 17:00)

Maestrul Corneliu Brudașcu este partea nevăzută a icebergului, a ceea ce unanim se acceptă ca fiind Școala de la Cluj. Pictorii generației tinere – și îi amintim aici pe Victor Man, Șerban Savu, Adrian Ghenie, Radu Comșa sau Marius Bercea – au trecut pe la atelierul său, sau au fost la un moment dat atinși de aura picturii sale. Alții îl știu din anii ’70 din tablourile sale hiperealiste. Deși discret și retras în atelier, întîlnirea cu pictura lui îți provoaca un șoc vizual. In aceste timpuri când pictura reflectă lumea din jur prin aspirații de dialog cu subiecte socio-istorice, imitări ale unor mitologii personale sau metafizice, Corneliu Brudașcu tratează cu o plăcere aproape voluptoasă teme simple: flori, peisaje, portrete (remarcabile portretele sale de trompetiști). In camera de oaspeți la MNAC, Maestrul Brudașcu va prezenta o operă inedită: “Buchet pentru un lider”, un tablou de mari dimensiuni (161 cm x 161 cm) – o propunere care, pe cât de banală ar părea din titlu, pe atât e de îndrazneață în abordare și reprezentare. Nu trebuie uitat că în urmă cu mai bine de două decenii artiștii erau invitați să îl onoreze pe conducătorul țării, Nicolae Ceaușescu, prin opere care au rămas mărturie vremurilor. Atunci printre alții îl puteam regăsi și pe Corneliu Brudașcu. De data acesta însă, deloc inocent, dat fiind locul unde va fi expusă lucrarea sa – MNAC / Casa Poporului – tabloul vine ca ecou la un gest, reactualizat în forță, un fel de omagiu echivoc.” (Mircea Cantor)

Corneliu Brudașcu și Andrei Șerban sunt invitații lunii august  în “Camera de oaspeți”, un spaţiu integrat expoziției ce va găzdui în fiecare lună lucrarea unui artist, prieten sau artizan care împărtășește aceleași afinități cu Mircea Cantor: Rudolf Bone (aprilie), Geta Brătescu (mai), Gabriela Vanga (iunie), Ion Grigorescu (iulie), Corneliu Brudașcu și Andrei Șerban (august), Victor Man (septembrie), Oanea Vasile și Ioan Opriș (octombrie), Ciprian Mureșan și Angajare de clovn de Matei Vişniec, regia Geo Balint, cu Eliza Noemi Judeu, Nina Ionescu şi Adelaida Perjoiu (noiembrie), Adrian Gagiu (decembrie), Victoria Berbecaru (ianuarie), Miklós Onucsán (februarie), Pavel & Tudor (martie).

Expoziţia Mircea Cantor: Q.E.D va rămâne deschisă la MNAC până pe 13 aprilie 2014. Expoziţie îngrijită de: Raluca Velisar și Mihai Pop.
___________________________________________________________

Corneliu Brudaşcu
Născut la Tusa, 1937, România
Trăiește și lucrează în Cluj
1962 Absolvent al Academiei de Artă “Ion Andreescu”, Cluj
Expoziții (selecție)
2011 – 2012 East of Eden – Photorealism: Versions of Reality, Ludwig Museum, Budapest, HU
2012 The Summer Salon, Plan B, Cluj, RO
2011 The May Salon, Plan B Cluj, RO
2010 Romanian Cultural Resolution, Spinnerei, Leipzig, DE / Club Electro Putere, Craiova, RO
1996 Bev’s Fine Art Inc, Raleigh, North Carolina, USA (solo)
1993 Painting and Drawing, Piano’s – Vleugels, The Hague, NL (solo)
1992 International content for Painting, Sevilla, E
1982 The 6th International Biennale of Painting, Kosice, SK
1973 International content for Portrait, Cagnes-sur-Mer, F

__________________________________________________________

Cu sprijinul: Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Asociaţiei Amicii MNAC, şi Yvon Lambert.
Partener : Tarom
Sponsori: Saint-Gobin/Rigips, EnergoBit, Emilian Radu şi familia, PricewaterhouseCoopers, Ţuca Zbârcea şi Asociaţii
Parteneri Media: Igloo, Zeppelin, Şapte Seri, feeder.ro, Radio France Internationale, Cocor MediaChannel