Asociatia “ArtistNe(s)t – Reteaua Centrelor de Rezidenta pentru Artisti” anunta demararea programului de rezidente ArtistNe(s)t care in 2013 va sprijini realizarea a doua noi proiecte artistice interdisciplinare. Cele doua proiecte, ce vor fi dezvoltate de echipe mixte de artisti din domenii diferite, au fost selectionate in luna iunie in urma unui open-call de proiecte la care au participat peste 20 de artisti din zona dansului contemporan, muzicii, literaturii si teatrului.

Primul proiect in lucru – 33 – este o instalatie performativa inspirata din viata si muzica lui George Enescu ce va fi realizata de o echipa interdisciplinara de artisti formata de Andreea Duta (coregraf si performer), Cinty Ionescu (artist video) si Miron Ghiu (muzician) in cadrul unor rezidente la Tescani si Bucuresti oferite de Asociatia ArtistNe(s)t si Muzeul National “George Enescu” – Secţia „Dumitru şi Alice Rosetti Tescanu – George Enescu”. Proiectul interdisciplinar, ce va folosi elemente de dans contemporan-video-sunet, isi propune sa dezvolte un discurs performativ cu elemente prestabilite si actiune live care sa imbine elemente folclorice cu cele de factura postmoderna. Punctul de plecare al proiectului il reprezinta Rapsodia nr 1, prima lucrare cu care George Enescu a devenit faimos peste hotare, performance-ul urmand sa evalueze organic trecând pe lângă fragmente care respectă numerologia lui 3, cu accente pe cea de-a treia Simfonie și pe Simfonia de cameră (opus 33), ultima sa creație. In cadrul acestui proiect, fiecare “actor” al acestei instalații performative depinde de ceilalți, prin filmări live care transformă imaginea în sunet și prin sunet care, preluat în priză directă, devine imagine proiectată. In acest moment echipa de artisti reperta la spatiul ZonaD, piesa urmand sa fie finalizata la finalul lunii septembrie 2013.

Cel de-al doilea proiect – “Omul si albina sa” – este o piesa despre familie, comunitate si sacrificiul ritual, o explorare a potentialului improvizatoric al folclorului situata la intersectia dintre dans, muzica si poezie. Proiectul este initiat de o echipa interdisciplinara formata din actrita Katia Pascariu, coregraful Paul Dunca si muzicianul Jak Neumann si isi propune sa elaboreze un text programatic ce contine o succesiune de viziuni care se viseaza una pe cealalta intr-o intoarcere accelerata in timp. Proiectul va fi dezvoltat in cadrul unui rezidente ArtistNe(s)t care se va derula in luna septembrie la Muzeul National “George Enescu” – Secţia „Dumitru şi Alice Rosetti Tescanu – George Enescu” si Centrul de Cultura “George Apostu.

Ambele proiecte artistice inter-disciplinare vor avea premiera pe data de 29 septembrie la Tescani, piesele urmand sa fie prezentate in cadrul unui mini-turneu la 1 octombrie la Bacau si 4 octombrie la Bucuresti in aula Muzeului National “George Enescu”.

Asociatia ArtistNe(s)t este rezultatul programului “ArtistNe(s)t” lansat in 2006 de catre Gabriela Tudor (www.gabrielatudor.ro) si Programul Cultural Elvetian in Romania in parteneriat cu 4 institutii publice de cultura – Centrul Cultural Arcus, Centrul de Cultura „George Apostu” Bacau, Centrul European de Cultura Sinaia si Muzeul National „George Enescu”, sectia “Dumitru si Alice Rosetti Tescanu – George Enescu” Tescani) sub forma unui proiect de cooperare regionala finantat de Programul Cultural Elvetian in Romania in perioada 2006-2009.  Asociatia a fost fondata in 2009 de catre Fundatia Gabriela Tudor, Centrul de Cultura “George Apostu” si Muzeul National “George Enescu” la putin timp dupa plecarea la cele vesnice a Gabrielei Tudor si are ca obiectiv stimularea creativitatii in artele contemporane si incurajarea implementarii activitatilor de rezidente artistice in Romania.

De la inceputurile sale, sub egida ArtistNe(s)t au beneficiat de rezidenţe în România peste 65 de scriitori, coregrafi, regizori si artisti vizuali din Romania, Bulgaria, Canada, Elvetia, Germania, Grecia, Letonia, Luxemburg, Marea Britanie, Turcia, Ungaria, SUA etc. In ultimii 3 ani au fost organizate cu precadere rezidente de dans contemporan, initiate de Centrul de Cultura George Apostu in colaborare cu Centrul Coregrafic Trois CL din Luxemburg si in parteneriat cu programul “E-Motional Bodies & Cities”, organizat de Fundatia Gabriela Tudor, care a adus deopotriva in circuitul ArtistNe(s)t un nou spatiu in Bucuresti, ZonaD – studio Paradis Serial. Pentru prima data in 2013, rezidentele ArtistNe(s)t sunt oferite unor echipe mixte de artisti si se vor finaliza cu realizarea unor spectacole – instalatii performative.

Mai multe informatii despre programul de rezidente “ArtistNe(s)t” pot fi obtinute la tel. 0722 322 366, persoana de contact Cosmin Manolescu sau de pe site-ul www.artistnest.ro.

Programul “ArtistNe(s)t – rezidente artistice 2013” este un proiect cultural finantat de Administratia Fondului Cultural National si realizat in Asociatia “ArtistNe(s)t” in parteneriat cu Muzeul National “George Enescu” si Centrul de Cultura “George Apostu” din Bacau.