Desi nu se poate bucura de atributul de “inedita”, expozitia “Femeia in arta romaneasca” incearca readucerea in atentia iubitorilor de frumos a unei teme pe cat de veche, pe atat de frumoasa si interesanta.
O istorie pur obiectiva in general si in special a trupului feminin in Istoria Artelor europene este aproape imposibil de realizat,  fiecare epoca in parte  dezvoltand  mai mult sau mai putin acest subict – pentru multi tabu si astazi. Cu valentele specifice mentalitatilor din peroada respectiva femeia a fost si este reprezentata in diferite ipostaze. Femeia – mama, femeia – zeita, sau femeia pur si simplu ca reprezentant al sexului frumos. De ce frumos? Simetrie, proportie, armonie, unduiri delasatoare, forme lascive, zambete seducatoare, priviri ispititoare : pur si simplu femei. Artistii au manifestat din toate timpurile o atractie pentru trupul feminin si au dezvoltat-o mai mult sau mai putin in raport strict cu costrangerile societatii.
Bineinteles, nuditatea a socat si probabil va continua sa  socheze.   De la Adam si Eva nuditatea este un subiect fie tabu fie extravagant. S-a interzis, s-a vandut, a fost laudata sau criticata…
Astăzi, nudul în artă a devenit în mare măsură academic, un obiect de studiu esenţial pe care studenţii la arte trebuie să îl cerceteze, chiar şi în trecere, înainte de a se orienta spre alte subiecte la fel de importante. Cînd o societate – precum a noastră – devine atît de saturată de imagini sexuale mass-media, nudul în artele tradiţionale tinde sa-si piarda  atît valoarea de şoc, cît şi capacitatea de a incita. Departe de aceasta imagine-fetis a civilizatiei imaginii, nudul in arta plastica ramane in continuare eterna cautare sensibila a eului uman.
Considerata de unii ca purtatoare a unor profunde trairi expresive, de altii ca un suport de vehiculare a erotismului exacerbat, aprobata sau contestata, reprezentarea corpului omenesc gol este un motiv omniprezent in toate formele de exprimare vizuala contemporane.
Corpul feminin, ca subiect de contemplatie artistica a atras atentia creatorilor inca din cele mai vechi timpuri si continua sa fie printre cele mai des intalnite  modele  ale artelor plastice.
Este si motivul pentru care  expozitia deschisa de curand in Cotroceni se doreste a fi ceva deosebit atat prin gama larga de lucrari cat si prin modul de expunere a acestora.
Pe simezele Galeriei de Arta Elite Prof Art pot fi admirate opere  ale unor artisti renumiti precum: Milita Patrascu ( 1892 – 1976 ), Bogdan Pietris ( 1945 – 2006 ), Stelian Popescu Ghimpati ( 1906 – 1950 ), Vasile Grigore ( 1935 – 2012 ), Augustin Costinescu, Nicolae Blei, Radu Daranga, Nicolae Hilohi Racauti, Mihail Gavril, Corneliu Dragan Targoviste, Florin Barza, George Radeanu, Dan Nistor, Alina Manole, Petre Ghergu, Ammar Alnahhas, Mihai Gheorghe, Adina Moldova Titrea, Geafar Abdul Saheb, Gheorghe Iergucz, Luminita Persa, Horatiu Weiker, Vergil Cojocaru, Carmen Stroe, Romulus Harda, Catalin Magdalinis, Catalin Soare, Anamaria Lupulescu, Ovidiu Buzec, Andreea Juduc, Mihaela Carp.
Beneficiind de aportul artistic al unui grup larg de artisti contemporani si nu numai, expozitia cuprinde lucrari de pictura, grafica, desen, sculptura.
Adrian Pandelescu
Galeria de Arta Elite Prof Art.